Μεγαλύτερες απώλειες από μη συμμετοχή στο PSI

Της Έφης Καραγεώργου

Αν οι ιδιώτες δεν συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI θα χάσουν περισσότερα απ΄ όσα θα πρέπει να "κουρέψουν", ανέφερε πριν από λίγο ο κ. Αλέξανδρος Μάνος, διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζα Πειραιώς, ενώ σημείωσε πως οι τράπεζες θα χρειαστεί να επανακεφαλαιοποιηθούν και θα πρέπει τα κεφάλαια αυτά να είναι φθηνά.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο συνέδριο

του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου που διεξάγεται για δεύτερη μέρα με θέμα "Ώρα Ευθύνης, Αποφάσεων & Δράσης".

Ο κ. Μάνος εστίασε ακόμα σε δύο σημεία τονίζοντας πώς "θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τις ζημιές από τον πιστωτικό κίνδυνο και να μοιράσουμε τον πολιτικό κίνδυνο με τους φορολογούμενους", εννοώντας στην πρώτη περίπτωση τα καθυστερούμενα δάνεια των τραπεζών και στη δεύτερη τις ζημιές που προκύπτουν από το PSI.

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις της δημόσιας περιουσίας ενόψει των αποκρατικοποιήσεων ο κ. Μάνος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί η αρχή της διακήρυξης της αξίας της δημόσιας περιουσίας, ενώ χαρακτήρισε ως ύπατα αγαθά τη σταθερότητα και την διαφάνεια στην ακίνητη περιουσία.

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Γκόρτσος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε συμπληγάδες καθώς από τη μία έχουν να αντιμετωπίσουν την μείωση της αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν, ενώ λόγο της ύφεσης που συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά καταγραφούν αυξημένες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων. Την ίδια ώρα, η μείωση στις τιμές των ακινήτων "χαλάει το μίγμα των εμπράγματων εξασφαλίσεων" πρόσθεσε, ενώ τόνισε με έμφαση ότι "για αυτό δεν φταίει η κακή διαχείριση των τραπεζών".

Σε καμία περίπτωση οι τράπεζες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη δεν λειτουργούν σε χαλαρό ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο, πρόσθεσε.

"Το PSI φέρνει νέες μετοχικές ισορροπίες", ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Κρίντας, διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.

Όπως είπε το κράτος μέχρι τώρα είναι εκδότης, διαχειριστής και ρυθμιστής των ομολόγων και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το κράτος οφείλει χρήματα στις τράπεζες, όμως τις καλεί να χάσουν ένα μεγάλο κομμάτι τα περιουσίας τους και στη συνέχεια θέλει να τις αγοράσει μέσα από την διαδικασία επανακεφαλαιοποίησης τους.

Και οι τρεις ομιλητές υπογράμμισαν πως οι τράπεζες αναγκάστηκαν να δανείσουν το κράτος επενδύοντας σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που θεωρούνταν πλήρους εξασφάλισης κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

Διαβάστε ακόμη:

* Κοντά σε συμφωνία με νομικές εταιρείες οι πιστωτές της Ελλάδας

Keywords
Τυχαία Θέματα