Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την αύξηση των εσόδων

Του Σπύρου Δημητρέλη

Τη μητέρα των μαχών θα δώσει το οικονομικό επιτελείο τις επόμενες 75 ημέρες προκειμένου να περιορίσει κατά το δυνατόν την τεράστια μαύρη τρύπα στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού. Από την έκβαση αυτής της μάχης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το εύρος των πρόσθετων μέτρων που θα ληφθούν εντός του 2012 προκειμένου να καλυφθεί η απόκλιση από το στόχο του ελλείμματος του 2011. Η επιτυχής είσπραξη του τέλους ακινήτων, η έκδοση όλων των εκκρεμών εκκαθαριστικών

για τους φόρους ακινήτων, η γενίκευση των ελέγχων για τη φοροδιαφυγή και η είσπραξη σημαντικού μεριδίου των ληξιπρόθεσμων χρεών από όσους χρωστούν στο δημόσιο και έχουν φοροδοτική ικανότητα αποτελούν τα βασικά γήπεδα που θα επιχειρήσει να παίξει μπάλα το οικονομικό επιτελείο με την ελπίδα έστω και αργά να σκοράρει στον αγώνα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Με βάση τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού η τρύπα στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού ανήλθε στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου στα 1,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η πραγματική τρύπα είναι σχεδόν διπλάσια καθώς έχουν γίνει, λόγω των μεγάλων αστοχιών, δυο αναθεωρήσεις προς τα κάτω του στόχου για το φετινό έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Στο ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι ταμείο θα κάνουν στο τέλος Φεβρουαρίου και ευελπιστούν ότι μέχρι τότε η μαύρη τρύπα θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 1 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες η εισπρακτική προσπάθεια πέφτει στα εξής:

1. Έκδοση όλων των εκκαθαριστικών για τους φόρους ακινήτων που δεν έχουν ακόμη αποσταλεί στους φορολογούμενους. Από τις αρχές του νέου έτους περίπου 300.000 φορολογούμενοι θα λάβουν ένα ή περισσότερα από τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2009, του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και 2011 και της έκτακτης εισφοράς επί των μεγαλοιδιοκτητών ακινήτων για το 2010. Από τα παραπάνω εκκαθαριστικά το ΥΠΟΙΚ προϋπολογίζει ότι θα εισπράξει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ.

2. Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών. Στη μάχη έχουν πέσει και ιδιωτικά δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία που εντοπίζουν τη διεύθυνση κατοικίας και τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών. Παράλληλα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι συλλήψεις μεγαλοοφειλετών του δημοσίου οι οποίοι παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Στο υπουργείο ευελπιστούν ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

3. Για την αύξηση των εισπράξεων από τα ληξιπρόθεσμα χρέη το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θεσπίσει νέα ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης που θα προσφέρει μεγάλη έκπτωση από τις προσαυξήσεις και τους πρόσθετους φόρους.

4. Ομαλοποίηση των εισπράξεων από το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το πρώτο κύμα εισπράξεων δεν ήταν το αναμενόμενο λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν στην έκδοση των λογαριασμών και στον υπολογισμό του τέλους (λάθη στην επιφάνεια κλπ). Στο υπουργείο αισιοδοξούν

Keywords
Τυχαία Θέματα