Η ΝΔ έχει ήσυχη τη συνείδηση της

«Θέλουμε μεχρι την Κυριακή συμφωνία για να είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη. Σας δίνουμε εξουσιοδότηση για συμφωνία για να σωθεί η χώρα», τόνισε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, λέγοντας ότι «η ΝΔ έχει ήσυχη τη συνείδηση της γιατί παίρνει το βάρος που της αναλογεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ

όταν ήταν στην αντιπολίτευση δεν έκανε το ίδιο». Άσκησε ωστόσο κριτική κυρίως στην διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και στην καθυστέρηση που επέδειξε και που έφερε -όπως είπε- τη χώρα τρεις μέρες πριν τη χρεοκοπία, αλλά και στην επιλογή της για το δημοψηφισμα, για να φρενάρει τη συμφωνία. «Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλα στην οικονομία υπάρχουν και δημιουργούνται από ατυχείς πολιτικές μιας κυβέρνησης και δεν λύνονται με δημοψήφισμα» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μέτρα στην ομιλία του αν και σήμερα η βουλή δεν ψηφίζει για μέτρα. Θετική εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μεϊμαράκης χαιρέτισε κατεβαίνοντας από το βήμα τον πρωθυπουργό δια χειραψίας

«Η αγωνία του κόσμου πρέπει να τελειώσει. Μαζί και ο διχασμός. Ας μην καθυστερούμε άλλο. Η Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση. Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί. Το Ποτάμι απαιτεί από τον πρωθυπουργό να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μείνει η χώρα στον φυσικό της χώρο. Στην καρδιά της Ευρώπης. Τα υπόλοιπα από τη Δευτέρα» τόνισε στη σύντομη ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Η κυβέρνηση βαδίζει στα χρόνια του παλιού κατεστημένου, επεσήμανε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του σχεδίου νόμου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

Όπως είπε, ο κατήφορος δεν έχει πάτο, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι εμπαίζει τον ελληνικό λαό.
«Θα φέρετε ένα μνημόνιο, πιθανώς χειρότερο από τα προηγούμενα» είπε και χαρακτήρισε χειρότερη την ελληνική πρόταση από την πρόταση Γιούνκερ. αράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε στόχο να εξαπατήσει και να υφαρπάξει το «όχι» του λαού και εκτίμησε ότι «μνημόνιο 3 και Grexit είναι εξίσου κακές επιλογές».

«Η κυβέρνηση άφησε το λαό απροετοίμαστο στους εκβιασμούς της Ε.Ε. και φορτώνει στον λαό το νέο δάνειο και σκληρά μέτρα» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ επεσήμανε ότι η αποπομπή της Ελλάδας ήταν μέσα στις επιλογές ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης. «Ορισμένοι κύκλοι χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πειραματόζωο για την μεταμόρφωση της Ευρώπης» πρόσθεσε.

«Πάμε απέναντι στην συνείδησή μας, πάμε απέναντι στην λαϊκή εντολή που έχουμε για έναν μόνο λόγο: Γιατί έχουμε ευθύνη να μην αιματοκυλήσουμε την Ελλάδα. Με βαριά καρδιά θα ψηφίσουμε για να μην κάνουμε το χατίρι σε κάποιους να επιστρέψουν την Δευτέρα με τα ίδια μέτρα και να συνεχίσουν να τρέφουν το τέρας της διαπλοκής στην Ελλάδα. Αυτό θα σταματήσει την Δευτέρα το πρωί», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Όπως είπε ο κ. Καμμένος, αιτιολογώντας την θετική τοποθέτηση του κόμματός του, η Ελλάδα έδειξε ότι αντέχει και μπορεί να αντέξει και περισσότερα, δεν μπορούν όμως οι Έλληνες να αντέξουν τον διχασμό, και δεν θα οδηγήσουμε εκεί τον τόπο μας. Μάλιστα, ο πρόεδρος των Αν.Ελ., επικαλέστηκε ένα μνημειακό επίγραμμα της μάχης της Κοχίμα στην Ινδία που λέει «όταν πας στην πατρίδα μίλησε τους για μας. Και πες τους πως για το δικό τους αύριο δώσαμε το δικό μας σήμερα»

Επίσης σημείωσε ότι «είναι ξεκάθαρο το μήνυμα προς την Ευρώπη» αναφέροντας πως τα «όχι» κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν νίκη της Ελλάδας και έδειξαν πως ο γερμανικός παράγων δεν είναι πανίσχυρος και η σημερινή παρέμβαση της Γαλλίας και των ΗΠΑ, μέσω της Γαλλίας, έδειξε ότι το σχέδιο του Σόιμπλε να πετάξει την Ελλάδα με μια ανθρωπιστική βοήθεια έξω από την Ευρωζώνη, δεν θα περάσει από αύριο το πρωί. «Αυτά είναι επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης όπως και η ενότητα του Νότου απέναντι στον πόλεμο που δέχεται η Ελλάδα» είπε και θύμισε στους «συμμάχους» αυτούς που εξακολουθούν να προσβάλλουν την Ελλάδα την ρήση του Ναπολέοντα σύμφωνα με την οποία «καλύτερα να έχεις έναν γνωστό εχθρό παρά έναν εξαναγκασμένο σύμμαχο».

Αφού ο πρόεδρος των Αν.Ελ., δέχθηκε πως απόψε η Βουλή καλείται να ψηφίσει μια συμφωνία με αλλαγές, που επέβαλλαν οι διαμεσολαβητές, σε αυτή που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, περιέχει διατάξεις αντίθετες από το Σύνταγμα - όπως εκείνες για τα νησιά - και που αντίκεινται στο δημοψήφισμα, είπε όμως πως υπάρχει πάντα το δίλημμα: «Συνθηκολόγηση ή άβυσσος» για να ξεκαθαρίσει πως η συμφωνία αυτή αποτελεί συνθηκολόγηση. Τέλος, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως η θετική ψήφος του κόμματός του, προϋποθέτει την σαφή αναγραφή του θέματος του χρέους και του αναπτυξιακού πακέτου.

Το Eurogroup δεν πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς συμφωνία, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά από το βήμα της βουλής, ενώ επεσήμανε ότι την αποκλειστική ευθύνη για τη διαπραγμάτευση όπως και για το δυσβάσταχτο κόστος της συμφωνίας την έχει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η κα Γεννηματά υπογράμμισε πως αυτήν τη στιγμή απαιτούνται δύσκολες και επώδυνες, αλλά αναγκαίες και σωτήριες αποφάσεις για τη χώρα, προσθέτοντας ωστόσο ότι το «ναι» του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λευκή επιταγή, άφεση αμαρτιών και συνευθύνη.

«Επί έξι μήνες η δήθεν περήφανη, αλλά αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης έφερε τη χώρα αντιμέτωπη με μία τραγωδία. Φέρατε τη χώρα μπροστά σε άμεσο κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Είμαστε αντιμέτωποι με την χρεοκοπία, την καταστροφή και τη φτωχοποίηση» σημείωσε.

Αναφερόμενη στο δημοψήφισμα το χαρακτήρισε παραπλανητικό λέγοντας ότι αποδείχθηκε ένα υπερόπλο που αντί να απειλεί τους αντιπάλους στράφηκε εναντίον του ελληνικού λαού, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίχασε το λαό.

Keywords
Τυχαία Θέματα