Μανιτάκης: Μετακινήσεις κι όχι απολύσεις

Στην τελική ευθεία για τις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων που θα περισσέψουν από τη διαδικασία αναδιοργάνωσης του Κράτους μπαίνει το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο σκοπός τους, σύμφωνα με σημείωμα του υπ. Αντώνη Μανιτάκη, είναι να καλύψουν θέσεις σε άλλους φορείς κι οργανισμούς του Δημοσίου που εμφανίζουν κενά. Είναι υποχρεωτικές και θα αφορούν εργαζόμενους που δεν έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Εάν ο εργαζόμενος δεν δεχθεί την μετακίνηση θα απολύεται. Το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί

σε φορείς ή οργανισμούς όπου αυτή η κατηγορία εργαζομένων είναι μικρότερη του 10% ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία τους και αφορούν αποκλειστικά τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι αποκλειστικά απόφοιτοι Γενικού ή Τεχνικού Λυκείου και καλύπτουν θέσεις γραφείου.

Το Σημείωμα του υπουργείου

Διαθεσιμότητα - ένταξη υπαλλήλων στο Πρόγραμμα Κινητικότητας
9/11/2012
1. Ποιος είναι ο στόχος της ρύθμισης: Η ένταξη των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους, στο Πρόγραμμα Κινητικότητας έχει σκοπό τη μετακίνησή τους, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά στη διοίκηση, ιδίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών, και να αξιοποιηθεί καλύτερα το διοικητικό προσωπικό.

2. Εντάσσονται μόνο όσοι προσελήφθησαν χωρίς διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία επιλογής: Επιλέχθηκαν ορισμένες μόνον θέσεις  υπαλλήλων που δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής  ή με άλλες ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας. Είναι εύλογο να ξεκινά η διαδικασία με υπαλλήλους που δεν έχουν ατομικά αξιολογηθεί.
- Προφανώς, δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση η νομιμότητα των προσλήψεων αυτών, οι υπάλληλοι δεν στοχοποιούνται.

3. Αφορά μόνο ΙΔΑΧ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικού:
i. Αποκλειστικά υπαλλήλους που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε υπηρεσίες κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στον δημόσιο τομέα. Δηλαδή δεν αφορά μόνιμο προσωπικό.
ii. αποκλειστικά υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους υποχρεωτικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Υ.Ε. και Π.Ε).
iii. Αποκλειστικά υπαλλήλους των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού - Λογιστικού, Διοικητικού - Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων. Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους καμίας άλλης ειδικότητας.

4. Γιατί επιλέχθηκαν: Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, στις εν λόγω ειδικότητες, που άλλωστε έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα, παρατηρείται ιδιαίτερη συγκέντρωση υπαλλήλων. Για αυτό και επιλέχθηκαν να ενταχθούν άμεσα στο σχήμα κινητικότητας, ώστε να μεταφερθούν σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες σε προσωπικό, ιδίως όπου η υποστελέχωση δημιουργεί έντονα προβλήματα και καθυστερήσεις εξυπηρέτησης του πολίτη, όπως τα ΚΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα