Μάλλον καταλήγουν σε Παπαδήμο

Συνάντηση λίγο μετά τις 10.00 το πρωί της Τρίτης είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος επανέρχεται ως επικρατέστερος για πρωθυπουργός στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, καθώς τη νύχτα φέρεται να αποκλείστηκαν ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης

και ο Νικηφόρος Διαμαντούρος. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η νέα υποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν αποκλείει πια με κατηγορηματικό τρόπο τη συμμετοχή στελεχών του κόμματός του στη νέα κυβέρνηση, με σίγουρο τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και πρώην κοινοτικό επίτροπο, Σταύρο Δήμα.

Αυτή ήταν μια από τις τρεις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο κ. Παπαδήμος για να αναλάβει πρωθυπουργός σε μια τέτοια κυβέρνηση. Οι άλλοι δυο, να είναι μεγαλύτερης διάρκειας η θητεία της και να έχει ο ίδιος τον τελικό λόγο στην επιλογή του οικονομικού επιτελείου, παραμένουν ακανθώδεις και βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων αυτή τη στιγμή.

Νωρίτερα το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι και αύριο θα ξυπνήσετε με τον Παπανδρέου πρωθυπουργό» έλεγε (για σήμερα) παράγοντας του ΠΑΣΟΚ. Κι έπεσε μέσα.

Το δεκαήμερο πολιτικο-οικονομικό θρίλερ συνεχίσθηκε μέχρι αργά τη νύχτα χθες, με την προσοχή πολιτικών και δημοσιογράφων να στρέφεται… στα διεθνή αεροδρόμια: Με ποια πτήση έφτασε στην Αθήνα χθες ο Λουκάς Παπαδήμος, με ποια φτάνει σήμερα ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, με ποια θα φτάσει – εάν κληθεί – ο Νικηφόρος Διαμαντούρος…

«Θετικές προσεγγίσεις»

Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί το μαρτύριο της σταγόνας σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό αυτής της μεταβατικής κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, ο απερχόμενος (;) κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος έσπευσε χθες το βράδυ να δηλώσει ότι οι επικοινωνίες Παπανδρέου-Σαμαρά οδήγησαν χθες σε «θετικές προσεγγίσεις». Πέραν τούτου, ουδέν.

Μετά από άλλο ένα 24ωρο οργιώδους παρασκηνίου, φημών και ονοματολογίας, τα δεδομένα μέχρι αργά τη νύχτα χθες ήταν τα εξής:

Οι προϋποθέσεις Παπαδήμου

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ευρωπαϊκής Τράπεζας (και πρώην διοικητής της ΤτΕ) Λουκάς Παπαδήμος φέρεται να έχει θέσει τις εξής προϋποθέσεις για να αναλάβει πρωθυπουργός του μεταβατικού σχήματος: Πρώτον, να είναι μεγαλύτερης διάρκειας καθώς εκτιμά ότι μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου (που συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να γίνουν εκλογές) είναι σχεδόν αδύνατον να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας Κορυφής. Δεύτερον, να έχει λόγο στη σύνθεση του βασικού επιτελείου που θα «τρέξει» αυτό το έργο – δηλαδή, της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Τρίτον, στο κυβερνητικό σχήμα να μετέχουν και πολιτικά στελέχη της ΝΔ.

Στον δεύτερο όρο φέρεται να αντιδρά και τμήμα του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, το οποίο δεν επιθυμεί απομάκρυνση του Ευ.Βενιζέλου. Πίσω από τις προϋποθέσεις δηλαδή που φέρεται να θέτει ο κ.Παπαδήμος, «βλέπουν» ένα σχήμα με πρωθυπουργό τον ίδιον και υπουργό Οικονομικών τον κ.Ρουμελιώτη.

«Στηρίζουμε, δεν συγκυβερνούμε»

Keywords
Τυχαία Θέματα