Μάλι: Εξομάλυνση της δημόσιας ζωής

Η πλειοψηφία των στρατιωτικών του Μαλί αποσύρθηκε ήδη -σε ποσοστό άνω του 70%- από τις εγκαταστάσεις της κρατικής ραδιοτηλεόρασης (ORTM), που είχαν καταληφθεί όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στις 21 Μαρτίου, απομακρύνοντας από την ίδια περιοχή και όλα τα οδοφράγματα, αναφέρει στο Γαλλικό πρακτορείο μια αυτόπτης μάρτυρας δημοσιογράφος, που επισημαίνει τον "συμβολισμό αυτής της κίνησης".

Η ίδια πηγή προσθέτει ότι στο εσωτερικό του μεγάρου έχουν παραμείνει "πολύ λίγοι αξιωματικοί και στο εξωτερικό του λίγοι φρουροί". Η ένταση έχει πολύ υποχωρήσει. Μάλιστα, και το τελευταίο τεθωρακισμένο μετακινήθηκε

νωρίς το βράδυ χθες Πέμπτη.

Με το ανωτέρω πραξικόπημα επαύθη ο πρόεδρος Αμαντού Τουμανί Τουρέ, που διεκδικούσε εντός 30 ημερών την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα--στο β' γύρο της εκλογικής διαδικασίας. Επικεφαλής των πραξικοπηματιών, είναι ο λοχαγός Αμαντού Χάγια Σανόγκο...

Προ 15ημέρου, συνήφθη συμφωνία με την Ενωση Δυτικοαφρικανικών κρατών (CEDEAO) περί ολικής απόσυρσης των δυνάμεων των πραξικοπηματιών, την ώρα που προεδρεύων στο Μαλί είναι ο Ντιονκούντα Τραορέ.

Η συμφωνία αυτή συνοδεύτηκε με τη ρήτρα ότι "μέσα σε 12 μήνες από σήμερα" η πολιτική κατάσταση θα έχει πλήρως εξομαλυνθεί.

Στο μεταξύ, όμως, το βόρειο Μαλί είναι ακόμα υπό τον απόλυτο έλεγχο ενόπλων, που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα του Μάγρεμπ (AQMΟ).

Ασκήθηκαν ήδη πιέσεις και σε επίπεδο Αφρικανικής Ενωσης (UA), οι στρατιωτικοί να μην έχουν κανέναν ενεργό ρόλο σε αυτήν τη περιορισμένης χρονικής διάρκειας μεταβατική φάση στο Μαλί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα