Συλλήψεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Επτά παλαιά στελέχη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Τριπλό Α» συνελήφθησαν στην Αργεντινή με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο διάστημα μεταξύ 1974 και 1976, ανακοινώθηκε σήμερα από δικαστικές πηγές.

«Μέλη της Ιντερπόλ συνέλαβαν επτά άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο πλαίσιο των ερευνών της υπόθεσης ‘Τριπλό Α'», ανακοίνωσε η ίδια πηγή, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Οι συλλήψεις

πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα και στην μείζονα περιφέρεια του Μπουένος Άιρες», πρόσθεσε.

Τα τάγματα θανάτου των Τριπλών Α (ακρώνυμο της Αντικομμουνιστικής Συμμαχίας της Αργεντινής) εμφανίστηκαν στα τέλη της τρίτης περιόδου της προεδρίας του Χουάν Περόν (1973-74) προκειμένου να εκμηδενισθούν οι παράνομοι μαχητές και διανοούμενοι της αριστεράς και σήμερα θεωρούνται ως οι προάγγελοι των μεγάλων διωγμών κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1976-83).

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται και ο δημοσιογράφος Χόρχε Κόρντι, ο πρώην δημόσιος λειτουργός Κάρλος Αλεχάνδρο Βιζόνε και ο πρώην επικεφαλής της ακροδεξιάς Περονικής Νεολαίας της Δημοκρατίας της Αργεντινής (JPRA) Χούλιο Γιέσι, οι οποίοι βρίσκονταν υπό τις άμεσες διαταγές του πρώην υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Χοσέ Λόπες Ρέγα.

Μεταξύ των θυμάτων τους απαριθμούνται ο χαρισματικός προοδευτικός ιερέας Κάρλος Μουχίκα και ο αριστερών αποκλίσεων περονιστής βουλευτής Ροδόλφο Ορτέγα Πένα, ενώ μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών και διανοουμένων εξαναγκάσθηκαν λόγω της δράσης της οργάνωσης να καταφύγει στο εξωτερικό πριν το πραξικόπημα του 1976.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα