Μάκρο και Bullard έβαλαν "τελεία" στο selloff της Wall Street

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές έκλεισε την Πέμπτη το αμερικανικό χρηματιστήριο βάζοντας «τελεία» στις μαζικές ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών. Θετικοί καταλύτες στην επενδυτική διάθεση τα ενθαρρυντικά μάκρο στις ΗΠΑ αλλά και οι δηλώσεις αξιωματούχου της Fed που έβαλε για πρώτη φορά στο τραπέζι το θέμα της παράτασης του tapering.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε για 6η διαδοχική συνεδρίαση ο Dow Jones, ενώ σε κέρδη - έστω και οριακά - κατάφεραν να επιστρέψουν

S&P και Nasdaq.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard δήλωσε στο Bloomberg ότι η Fed θα πρέπει να εξετάσει την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και πέρα από τον Οκτώβριο ώστε να σταματήσει η υποχώρηση των πληθωριστικών προσδοκιών, ενώ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 3% της αμερικανικής οικονομίας το β’ εξάμηνο.

Την ίδια ώρα, τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την απασχόληση και την βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ άμβλυναν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ανάπτυξης "τραβώντας" την προσοχή των επενδυτών από την Ευρώπη.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 24,500 μονάδες (0,15%) κλείνοντας στις 16.117,24 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 2,07 μονάδων (0,05%) και έκλεισε στις 4.217,39 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,27 μονάδων (0,01%) κλείνοντας στις 1.862,76 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 10 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 20 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η UnitedHealth Group Incorporated κλείνοντας στα 85,39 δολάρια με άνοδο 3,23 δολαρίων ή σε ποσοστό 3,93%. Ακολούθησαν η Nike με κέρδη 2,18% και κλείσιμο στα 87,04 και η Chevron Corporation, η οποία έκλεισε στα 111,06 δολάρια με άνοδο 1,64%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Goldman Sachs (-2,63%), η Merck (-2,38%) και η Wal-Mart Stores (-1,84%).

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας υποχώρησε σε χαμηλό 14 ετών την προηγούμενη εβδομάδα, σε ένα νέο σημάδι ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται. Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 23.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 264.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

Αυτό ήταν κάτω από το μέγεθος των 290.000 αιτήσεων που είχαν προβλέψει οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal και το χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Απριλίου του 2000, όταν ήταν στις 259.000. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχαν ειδικοί παράγοντες που ενδεχομένως να επηρέαζαν τα στοιχεία.

Με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών αυξήθηκε το Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Federal Reserve. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1% το Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση σε διάστημα τουλάχιστον τριών ετών.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Goldman Sachs Group Inc. ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη της σημείωσαν άλμα 48% το γ΄ τρίμηνο καθώς ο βραχίονας των συναλλαγών σταθερού εισοδήματος πραγματοποίησε μια ισχυρή ανάκαμψη, ενώ προχώρησε ταυτόχρονα στην αύξηση του τριμηνιαίου μερίσματος κατά 5 cents στα 60 cents ανά μετοχή.

Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters, ωστόσο η Goldman έδειξε ασθενέστερες επιδόσεις στον έλεγχο του κόστους.

Η Philip Morris ανακοίνωσε σήμερα κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ωστόσο υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της χρήσης, επικαλούμενη τον αρνητικό αντίκτυπο από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Τα κέρδη της εταιρείας τσιγάρων για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 2,16 δισ. δολ. ή 1,38 δολ. ανά μετοχή από 2,34 δισ. δολ. ή 1,44 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Στα 673 εκατ. δολάρια ή 54 σεντς ανά μετοχή υποχώρησαν τα κέρδη της Ebay το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου έναντι κερδών 837 εκατ. δολαρίων ή 53 σεντς ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι.

Την ίδια ώρα, τα προσαρμοσμένα ανά μετοχή κέρδη της εταιρείας online δημοπρασιών διαμορφώθηκαν στα 68 σεντς ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της FactSet και τοποθετούσαν τα κέρδη στα 67 σεντς ανά μετοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα