Τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση

Μηνύματα εντός και εκτός των τειχών έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου. "Τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση. Θα κριθεί η δυνατότητα της Ευρώπης να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της αναδεικνύοντας της αξίες της αλληλεγγύης. Πρόκειται για στοίχημα όχι μόνο δικό μας αλλά και στοίχημα των λαών της Ευρώπης. Για μια
Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης", τόνισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε πως είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία που θα κατανέμει τα βάρη σε όσους δεν έχουν πληρώσει το μερίδιο τους για την έξοδο από την κρίση, δεν θα επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους και θα κλείνει μια και καλή τη συζήτηση για grexit.

Ανέφερε πώς αυτή η συμφωνία θα πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένες και δεσμευτικές ρήτρες για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας που επιδεινώθηκε κατά τη μνημονιακή 5ετία με αποκλειστική ευθύνη των θεσμών.

Ο κύριος Τσίπρας σημείωσε πως τα μέτρα που μας προτείνονται οδηγούν σε επανάκαμψη της ύφεσης και περαιτέρω όξυνση των ανισοτήτων, σημειώνοντας ότι αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε μια συμφωνία που όχι μόνο δεν θα λύνει το πρόβλημα, αλλά θα παρασύρει μια οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει σε υφεσιακή δίνη

Έστειλε δε αυστηρό μήνυμα στους θεσμούς, λέγοντας ότι εξακολουθούν να ζητούν υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους και αρνούνται τα δικά μας ισοδύναμα μέτρα, σημειώνοντας ότι η εμμονή σε ένα πρόγραμμα περικοπών που έχει αποτύχει, δεν είναι μόνο ένα λάθος, το πιθανότερο είναι ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και ένα σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά του ελληνικού λαού". Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΔΝΤ για την κατάσταση της χώρας χαρακτηρίζοντας τις ευθύνες του εγκληματικές.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, κατά τις οποίες ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στον κ. Θεοδωράκη ότι δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ.
Keywords
Τυχαία Θέματα