Διορισμός με κανονικές διαδικασίες

Τη διερεύνηση του ενδεχόμενου να υπηρετούν τη θητεία τους εκπαιδευτικοί σε σχολεία ακριτικών περιοχών, επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας.Τονίζει όμως ότι κύριο μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου αποτελεί η κάλυψη με διδάσκοντες των κενών στα σχολεία.

Το θέμα συζήτησε ο Αριστείδης Μπαλτάς με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο
κατά τη συνάντησή τους χθες στο υπουργείο Παιδείας. «Κάναμε μία ευρύτερη συζήτηση με τον κ. Καμμένο για το πώς οι άνθρωποι που υπηρετούν τη θητεία τους μπορούν -ενδεχομένως, χωρίς να έχουμε κλείσει τίποτα- να χρησιμοποιηθούν σε σχέση με το επάγγελμα τους, είτε γιατροί, είτε εκπαιδευτικοί. Συζητήσαμε και άλλα ζητήματα, στα οποία λόγω και της οικονομικής κατάστασης της χώρας θα μπορούσε ο στρατός να βοηθήσει, θέματα του υπουργείου Παιδείας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαλτάς. Ο υπουργός Παιδειάς κάνει λόγο για μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά τονίζει ότι δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση.

Αναφερόμενος στα κενά που υπάρχουν στα σχολεία τα χαρακτηρίζει μεγάλα και επισημαίνει πως κύρια γραμμή του υπουργείου είναι «η εξεύρεση πόρων, είτε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε αλλιώς, για να καλύψουμε τα κενά με τις κλασικές διαδικασίες» και να «διοριστούν κανονικά εκπαιδευτικοί στις κανονικές τους θέσεις».

Ακολουθούν οι δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά:

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν στη συνάντησή σας με τον κ Καμμένο, να συζητήσατε το θέμα να υπηρετούν μέρος της στρατιωτικής θητείας τους εκπαιδευτικοί -κυρίως στα ακριτικά νησιά - σε σχολεία, ισχύει κάτι τέτοιο;

Κάναμε μία ευρύτερη συζήτηση με τον κ. Καμμένο για το πώς οι άνθρωποι που υπηρετούν τη θητεία τους μπορούν -ενδεχομένως, χωρίς να έχουμε συμφωνήσει σε κάτι- να χρησιμοποιηθούν, σε σχέση με το επάγγελμα τους, είτε γιατροί, είτε εκπαιδευτικοί. Συζητήσαμε και άλλα ζητήματα, στα οποία λόγω και της οικονομικής κατάστασης της χώρας, θα μπορούσε ο στρατός να βοηθήσει. Θέματα του υπουργείου Παιδείας. Αυτό είναι όλο. Δεν κλείσαμε τίποτα. Δεν πήραμε καμία απόφαση οριστική. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, που θέλει περαιτέρω διερεύνηση προς πολλές κατευθύνσεις.

Η ιδέα είναι ότι αν κάποιος έχει ολοκληρώσει τη βασική του εκπαίδευση και ο στρατός μπορεί να κάνει χωρίς αυτόν, όσον αφορά στις διαδικασίες του στρατού, να μπορεί να κάνει μιας μορφής κοινωνική θητεία σε χώρους όπου η κοινωνία έχει ανάγκη. Αυτή είναι η γενική ιδέα.

Ξεκινάμε από την αγορά εργασίας, την ανάγκη πρόσληψης εκπαιδευτικών σε όσο το δυνατόν περισσότερες κανονικές θέσεις και από εκεί και πέρα θα δούμε, αν μπορούμε να καλύψουμε κάποια κενά με κάποιους άλλους τρόπους, σε περιοχές όπου αυτό δεν μπορεί να καταστεί εφικτό.

Αυτό θα το συζητήσετε για τη φετινή χρονιά;

Υπάρχουν πολλές παράμετροι. Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες. Αλλά προς Θεού, αυτό δεν είναι αντίθετο με την ανάγκη να διοριστούν κανονικά εκπαιδευτικοί στις κανονικές τους θέσεις.

Για τα κενά στα σχολεία φέτος, έχει το υπουργείο ολοκληρωμένη εικόνα;

Τα κενά είναι μεγάλα. Οι θέσεις που έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε δεν καλύπτουν πολλά κενά. Ως πέρσι, τα κενά καλύπτονταν από ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Φέτος το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όπως είναι διαρθρωμένο, δεν μοιάζει δυνατό να καλύψει όλα αυτά τα κενά. Η δική μας κύρια προσπάθεια είναι προς την κατεύθυνση εξεύρεσης πόρων, είτε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε αλλιώς, για να καλύψουμε τα κενά με τις κλασικές διαδικασίες. Ελπίζουμε έως το Σεπτέμβριο να έχουμε λύσει το πρόβλημα. Αλλά επειδή πλησιάζει ο καιρός πρέπει να σκεφτόμαστε όσο μπορούμε ευρύτερα για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία το φθινόπωρο.

Κύρια γραμμή, κύρια προσπάθεια, αποκλειστική θα έλεγα, είναι να βρούμε τους πόρους με τους οποίους θα μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα