Λιβύη: Σύντομα σχηματισμός κυβέρνησης

Οι Λίβυοι θα πρέπει να εκλέξουν εντός των επόμενων οκτώ μηνών ένα εθνικό συμβούλιο, το οποίο θα θεσπίσει ένα νέο Σύνταγμα και θα σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στην Ιορδανία, ο Τζιμπρίλ είπε ότι επί του παρόντος προτεραιότητα είναι να απομακρυνθούν τα όπλα από τους δρόμους της Λιβύης και να αποκατασταθεί η τάξη και η σταθερότητα στη χώρα.

«Η
πρώτη εκλογική διαδικασία θα πρέπει να διεξαχθεί εντός οκτώ μηνών, το πολύ, για τον σχηματισμό ενός εθνικού κογκρέσου της Λιβύης, δηλαδή κάποιου είδους κοινοβουλίου», είπε ο Τζιμπρίλ.

«Αυτό το εθνικό κογκρέσο», πρόσθεσε, «θα είναι επιφορτισμένο με την προετοιμασία του Συντάγματος, για το οποίο θα πραγματοποιήσουμε δημοψήφισμα, και με τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι να πραγματοποιηθούν οι πρώτες προεδρικές εκλογές».

Νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την άμεση άρση του αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη. Η Μόσχα παρουσίασε το πρωί στα άλλα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης για τον τερματισμό των κυρώσεων, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να λάβει μια νέα απόφαση για τη Λιβύη μετά το θάνατο του έκπτωτου Λίβυου ηγέτη, ωστόσο το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο δεν επιθυμεί την άμεση άρση της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

Η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν υιοθετήσει μια ιδιαίτερα επικριτική στάση απέναντι στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το ότι υπερβαίνει τις αποφάσεις 1970 και 1973 του Συμβουλίου που επέβαλαν κυρώσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι και επέτρεπαν τη λήψη μέτρων για την προστασία του πληθυσμού.

Ο πρεσβευτής Τσούρκιν διευκρίνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες της Δύσης για ένα σχέδιο απόφασης, σύμφωνα με το οποίο θα τερματίζονται οι στρατιωτικές κυρώσεις. «Βεβαίως θα συνεργαστούμε στενά γι αυτό με τις λιβυκές αρχές», ανέφερε.

Οι πρεσβευτές της Γαλλίας και της Βρετανίας στον ΟΗΕ ανέφεραν από την πλευρά τους ότι υπάρχουν τεχνικά εμπόδια για την άμεση άρση της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα