Λίβανος: «Απαράδεκτη» η συριακή επιδρομή

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν δήλωσε σήμερα ότι είναι «απαράδεκτη» η επιδρομή που πραγματοποίησε χθες, για πρώτη φορά, η συριακή αεροπορία εναντίον του εδάφους της χώρας του.

«Ο συριακός αεροπορικός βομβαρδισμός εναντίον του λιβανικού εδάφους συνιστά απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου», τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας από το Λάγκος, όπου βρίσκεται ο Σουλεϊμάν
στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αφρική για να επισκεφθεί τις μεγάλες κοινότητες Λιβανέζων που ζουν εκεί.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι η αεροπορική αυτή επιδρομή έπληξε πράγματι το λιβανικό έδαφος.

Υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος του Λιβάνου που είχε ζητήσει να μην κατονομαστεί, είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι πραγματοποιήθηκε επιδρομή χωρίς να διευκρινίσει αν είχε πληγεί λιβανικό έδαφος.

«Συριακά αεροσκάφη έριξαν τέσσερις ρουκέτες τη Δευτέρα στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας αλλά ακόμη δεν μπορώ να πω αν έπληξαν το λιβανικό έδαφος ή μόνο το συριακό έδαφος», είχε πει.

Αντίθετα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επιβεβαιώσει ότι συριακά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν για πρώτη φορά, τη Δευτέρα, επιδρομές στο βόρειο Λίβανο, χαρακτηρίζοντας το βομβαρδισμό αυτό «μεγάλη κλιμάκωση».

«Αεροσκάφη και ελικόπτερα του συριακού καθεστώτος έριξαν ρουκέτες στο βόρειο Λίβανο, πλήττοντας το Ουάντι Χάιλ, κοντά στη μεθοριακή πόλη Αρσάλ. Αυτό συνιστά μεγάλη κλιμάκωση της παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου, για την οποία η Συρία θεωρείται υπαίτια», είχε δηλώσει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα