Λιγοστά τα κεράσια

Είδος πολυτελείας θεωρούνται τα κεράσια αυτή την εποχή, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την ανάπτυξη των πρώιμων ποκιλιών του γευστικού αυτού φρούτου, που αναμένεται, ωστόσο, να ανακάμψει δυναμικά το προσεχές διάστημα και στις αρχές Ιουνίου να "κατακλύσει" τα ράφια των μανάβικων και των σούπερ μάρκετ, με καρπούς πολλών όψιμων ποικιλιών.

Όπως χαρακτηριστικά λένε οι παραγωγοί, μπορεί τα κεράσια - ο απόλυτος ... γευστικός σύμμαχος των μαθητών εν μέσω πανελληνίων εξετάσεων, αφού η κατανάλωσή τους θεωρείται άκρως ευεργετική

και αναζωογονητική για το πνεύμα - να είναι λιγοστά αυτή την εποχή, αλλά σε λίγο καιρό "θα γεμίσει ο τόπος" με τον κόκκινο καρπό τους.

Πάνω από 50.000 τόνους η φετινή παραγωγή κερασιών

Στην περιοχή της Πέλλας και συγκεκριμένα στα 14 ορεινά κερασο-χώρια του νομού καλλιεργούνται πάνω από 10.000 στρέμματα κεράσια και η φετινή παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τους 50.000 τόνους, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο παραγωγός Τρύφωνας Πεύκος, ο οποίος δεν έκρυψε την αγωνία του για τον αέρα των τελευταίων ημερών αφού, όπως λέει, "όταν φυσάει είναι σαν να πέφτει ξερό χαλάζι που 'πληγώνει' τα κεράσια".

Η δε τιμή των κερασιών, σύμφωνα με τον ίδιο, υπολογίζεται πως θα κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα (1-1,5 ευρώ/κιλό), ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που υπάρξει αυξημένη παραγωγή και από άλλες περιοχές, η τιμή να "πέσει".

Σχετικά με τη συγκομιδή, που εδώ και χρόνια γίνεται από εργάτες κυρίως από την Αλβανία και τη Βουλγαρία, επειδή, όπως λέει ο κ. Πεύκος "οι Έλληνες δεν πάνε να δουλέψουν στα χωράφια", φέτος δεν αποκλείεται να δούμε και "ελληνικά χέρια" στους αγρούς, εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Οι περισσότεροι Έλληνες, υποστηρίζει ο κ. Πεύκος, "δεν είναι μαθημένοι στη σκληρή αγροτική δουλειά, με αποτέλεσμα πολλοί να έρχονται και στην πρώτη εβδομάδα να φεύγουν".

Μάλιστα, οι κερασο-εργάτες από τις γειτονικές χώρες φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στο κόψιμο του κερασιού, διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη επιδεξιότητα, για να μην τραυματιστούν τα επόμενα καρποφόρα "μάτια".

Σημειώνεται ότι τα μεροκάματα των ξένων κερασο-εργατών κυμαίνονται από 25-30 ευρώ και τούς παρέχεται, επίσης, διαμονή και σίτιση.

Αυξημένη παραγωγή αναμένει και η Ημαθία

Ο μεγάλος "βραχνάς" των κερασοπαραγωγών στο νομό Ημαθίας είναι η ακαρπία αν και, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο παραγωγός Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, μπορεί οι πρώιμες ποικιλίες να μην πήγαν καλά, αλλά οι όψιμες, όπως όλα δείχνουν, θα αποδώσουν τα μέγιστα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, τα δέντρα εμφάνισαν φέτος το φαινόμενο της μικροκαρπίας, γεγονός που υποβαθμίζει το προϊόν, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι τέτοιες που οι παραγωγοί να μην κάνουν καν τον κόπο να προχωρήσουν στη συγκομιδή. "Τα αφήνουν και σαπίζουν στα δέντρα, αφού το κόστος συγκομιδής είναι σημαντικά πιο αυξημένο έναντι των τιμών που θα καταφέρουν να πάρουν από τους εμπόρους" τονίζει.

Σχετικά με τα όψιμα, τονίζει ότι η παραγωγή τους αναμένεται αυξημένη έναντι της περσινής χρονιάς, όταν τα 8.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης είχαν δώσει 5.000 τόνους κεράσια. Φέτος, η παραγωγή τους αναμένεται να ξεπεράσει τους 7.000 τόνους, ενώ η τιμή για τους παραγωγούς εκτιμάται πως θα κυμανθεί από 0,50 λεπτά έως και 2 ευρώ το κιλό.

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία πολλών Ελλήνων εργατών στη συγκομιδή κερασιών, ο κ. Παπακωνσταντίνου λέει πως "υπάρχουν μεν και αυτοί που είναι καλομαθημένοι, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν". Γι' αυτό και, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, μέσω των αγροτικών συλλόγων που ανασυγκροτούνται, θα αναρτώνται στο διαδίκτυο πληροφορίες για το πού μπορούν να βρουν δουλειά όσοι "προτίθενται να δουλέψουν σκληρά".

Αύξηση κερασο-παραγωγής, έστω και μικρή, περιμένει η Λάρισα

Στη Λάρισα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κερασο-παραγωγός Γιώργος Ζεϊκος, καταγράφηκε μείωση της παραγωγής κερασιών στις πρώιμες ποικιλίες ως και 80%, λόγω των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, η παραγωγή των όψιμων ποικιλιών κρίνεται ήδη ικανοποιητική και "εφόσον δεν μας κάνει νάζια ο καιρός, θα πάμε καλά", όπως λέει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την τιμή, ο κ. Ζεϊκος λέει ότι όλα δείχνουν πως θα κυμανθεί στα 2 με 2,5 ευρώ το κιλό, ενώ σχετικά με τη συγκομιδή υπογραμμίζει ότι παραδοσιακά την κάνουν οι αλλοδαποί - κυρίως Αλβανοί και Πακιστανοί - αν και από πέρυσι, δειλά δειλά, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και κάποιοι Έλληνες εργάτες και φέτος το ενδιαφέρον καταγράφεται αυξημένο.

Σε Ημαθία και Πέλλας το 70% της συνολικής παραγωγής κερασιών

Η μέση ετήσια παραγωγή κερασιών στην Ελλάδα κυμαίνεται από 42.000 - 62.000 τόνους, με το 80% αυτής να αποτελεί "υπόθεση" της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Μάλιστα, το 70% προέρχεται από τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, σύμφωνα με το γεωπόνο τεχνολόγο Κωνσταντίνο Καζαντζή, ειδικό σε θέματα κερασιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κερασιές φυτεύονται σε όλη την Ελλάδα - ακόμα και στα νησιά - και, μάλιστα, όπως λέει, η τάση ένταξης νέων αγροτών στη συγκεκριμένη καλλιέργεια καταγράφεται ολοένα και πιο ανοδική.

Υπολογίζεται δε ότι η καλλιέργεια κερασιών σε όλη τη χώρα ξεπερνά τα 100.000 στρέμματα, με τη μέση απόδοση ανά στρέμμα να κυμαίνεται από 400 κιλά έως και 650 κιλά. Η μέση ετήσια σταθμισμένη τιμή παραγωγού υπολογίζεται στα 1,5 ευρώ/κιλό, ενώ η μέση τιμή πώλησης των ελληνικών φθάνει στα 1,83 ευρώ/κιλό και των εισαγόμενων στα 2,49 ευρώ/κιλό.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα