ΛΔ Κονγκό: Το Μ23 «δίνει τέλος στο αντάρτικο»

Το ανταρτικό Κίνημα Μ23 της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει τέλος στον ένοπλο αγώνα που άρχισε πριν από 18 μήνες κατά του στρατού και τόνισε ότι θα επιδιώξει την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός στρατός ανακοίνωσε την πλήρη νίκη του επί του ανταρτικού κινήματος.

Την απόφασή του ανακοίνωσε το Μ23 λίγες ώρες μετά την εκδίωξή του από το στρατό από τις τελευταίες θέσεις που κατείχε εδώ και πάνω από
ένα χρόνο στην επαρχία του Βορείου-Κίβου στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.

«Η ηγεσία του Μ23 ανακοινώνει ότι αποφάσισε να θέσει από σήμερα τέλος στο αντάρτικο και να συνεχίσει με καθαρά πολιτικούς τρόπους, την αναζήτηση λύσεων στα θεμελιώδη ζητήματα που οδήγησαν στην δημιουργία του κινήματος», τονίζεται στην ανακοίνωση του Μ23.

«Για το σκοπό αυτό όλοι οι στρατιωτικοί ηγέτες μας καλούνται να προετοιμάσουν τους άνδρες τους για την διαδικασία του αφοπλισμού, της αποστράτευσης και της επανένταξής τους στην κοινωνία. Ο τρόπος εφαρμογής της διαδικασίας αυτής θα συμφωνηθεί με την κυβέρνηση της ΛΔ του Κονγκό», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Μ23.

Η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της που μετέδωσε ο τοπικός ραδιοσταθμός Radio Okapi, αναφέρει ότι ο στρατός εξεδίωξε τους αντάρτες του Μ23 από τα τελευταία οχυρά του και ότι έχει σχεδόν πλήρη έλεγχο επί του κινήματος.

Ύστερα από στρατιωτική επιχείρηση στους λόφους Ρινιόνι και Τσανζού στην ανατολική χώρα σήμερα το πρωί, οι αντάρτες υποχώρησαν προς άγνωστο προορισμό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού συνταγματάρχη Ολιβιέ Χαμούλι.

Ο ΟΗΕ και η Κινσάσα είχαν ζητήσει ap;o to M23 να ανακοινώσει δημοσίως το τέλος της ένοπλης δράσης του, σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι διαπραγματευτές του Μ23 στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντας, όπου οι δυο εμπόλεμες πλευρές διεξήγαν συνομιλίες από το Δεκέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα