ΛΔ Κονγκό: Οι αρχές συνέλαβαν παράνομα και βασάνισαν πολιτικούς ακτιβιστές

Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό συνέλαβαν παράνομα και βασάνισαν φιλοδημοκρατικούς ακτιβιστές στο πλαίσιο μιας εκστρατείας πάταξης των αντιφρονούντων ενόψει των προεδρικών εκλογών οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν το 2016, κατήγγειλε χθες η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).Περίπου 40 ακτιβιστές, μουσικοί και δημοσιογράφοι συνελήφθησαν την 15η Μαρτίου στην Κινσάσα, εν μέσω

μιας συνέντευξης Τύπου που οργάνωσαν πολίτες και οργανώσεις από τη ΛΔ Κονγκό και κράτη της δυτικής Αφρικής, για να προωθήσουν τη συμμετοχή των νέων στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Οι αρχές της ΛΔ Κονγκό υποστηρίζουν ότι οι διοργανωτές δίδασκαν τεχνικές ανταρτοπολέμου και μια πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως η χρηματοδότηση της εκδήλωσης αυτής αποτελεί το αντικείμενο έρευνας.

Οι τρεις από τους ακτιβιστές παραμένουν υπό κράτηση στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της ΛΔ Κονγκό, δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ούτε τους έχει δοθεί πρόσβαση σε δικηγόρο, όπως προβλέπει ο νόμος στη χώρα, κατήγγειλε η ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ.

Εξάλλου στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών και αστυνομικοί στην πόλη Γκόμα, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, συνέλαβαν μέλη της οργάνωσης Αγώνας για Αλλαγή (Lucha), ενώ διαδήλωναν ειρηνικά για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις, κατά το Παρατηρητήριο.

Τέσσερα μέλη της οργάνωσης Lucha τα οποία συνελήφθησαν την 7η Απριλίου κρατούνται στην κεντρική φυλακή στην Γκόμα και κατηγορούνται για υποκίνηση ανυπακοής έναντι των κρατικών αρχών, σύμφωνα με την HRW.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Λαμπέρ Μέντε παρέπεμψε τις ερωτήσεις σχετικά με τις καταγγελίες αυτές στον γενικό εισαγγελέα της ΛΔ Κονγκό. Η εισαγγελία δεν απάντησε κληθείσα να σχολιάσει την υπόθεση.

Το πολιτικό κλίμα είναι τεταμένο στη ΛΔ Κονγκό, ενόψει των προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν περί τα τέλη της επόμενης χρονιάς, όταν λήγει η θητεία του προέδρου Ζοζέφ Καμπίλα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα