Κύπρος: Έντονες αντιδράσεις για δηλώσεις Χούριγκαν

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορές του εκτελεστικού συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Τζoν Χούριγκαν, ο οποίος φέρεται να κατηγορεί κόμματα και πολιτικούς ότι παρεμποδίζουν την εκποίηση περιουσιών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξυπηρετώντας πολιτικές και προσωπικές ατζέντες.

Οι κατηγορίες περιέχονται σε εσωτερικό ηλεκτρονικό μήνυμα του Τζον Χούριγκαν προς στελέχη
της Τράπεζας, σχετικά με την καθυστέρηση στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, το οποίο αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός «Σίγμα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Χούριγκαν, απευθυνόμενος στα στελέχη, ανέφερε ότι η Τράπεζα δεν ενδιαφέρεται για μαζικές εκποιήσεις μικρών κατοικιών και διαμερισμάτων και ότι κάτι τέτοιο βρίσκεται μόνο στη φαντασία των πολιτικών. Αναφέρθηκε επίσης σε πολιτικούς που θέλουν να κάνουν ζημιά στις Τράπεζες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης χαρακτήρισε τις επικρίσεις του Τζον Χούριγκαν επικοινωνιακό τέχνασμα, το οποίο προκαλεί τα αισθήματα των πολιτών. Τόνισε ότι ο κ. Χούριγκαν και γενικότερα τα τραπεζικά ιδρύματα θα έπρεπε να ήταν διπλά προσεκτικά προτού διατυπώνουν επικρίσεις για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, γιατί «φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας και τη συνεχιζόμενη δοκιμασία του λαού».

Κατηγόρησε ακόμα τον κ. Χούριγκαν για το θέμα των εκποιήσεων, αναφέροντας ότι ξεχνά σκόπιμα πως οι τράπεζες διακηρύττουν δημόσια ότι δεν είναι στόχος τους οι μικρο-οφειλέτες, ενώ την ίδια στιγμή διαφωνούν με τις όποιες πρωτοβουλίες για ουσιαστική, θεσμική προστασία των μικρο-οφειλετών.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις Χούριγκαν, το Δημοκρατικό Κόμμα ανέφερε ότι λειτουργεί στη βάση μιας και μόνο σκοπιμότητας, που είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού, της κοινωνίας και του τόπου.

Επίσης κάλεσε τον κ. Χούριγκαν να διευκρινίσει ποια είναι η δική του σκοπιμότητα, γιατί μέχρι στιγμής η απροθυμία για ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις δανείων και τα παιχνίδια εξουσίας στο διοικητικό συμβούλιο δεν είναι ένδειξη ότι λειτουργεί προς την κατεύθυνση της στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Το ΔΗΚΟ ανέφερε πως δεν μπορεί να βασιστεί στις διαβεβαιώσεις του κ. Χούριγκαν ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι μαζικές εκποιήσεις μικρών περιουσιών, τονίζοντας ότι δεν πολιτεύεται με βάση τις διαβεβαιώσεις του οποιουδήποτε τραπεζίτη, αλλά με γνώμονα την προστασία των πολιτών και του τραπεζικού συστήματος.

Κριτική για τις δηλώσεις Χούριγκαν άσκησαν και οι Οικολόγοι. Η εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Ελένη Χρυσοστόμου διερωτήθηκε γιατί οι τράπεζες δεν αποδέχθηκαν την πρόταση των Οικολόγων να εξαιρεθούν οι μικρο-οφειλέτες από τον νέο νόμο για τις εκποιήσεις.

Πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι είναι έτοιμοι να άρουν τις επιφυλάξεις τους για τον νόμο περί εκποιήσεων, εάν ο κ. Χούριγκαν μειώσει αμέσως τα δανειστικά επιτόκια στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα