«Διαπραγματευόμαστε χρόνο»

Η Γερμανία και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θέλουν επέκταση του δανειακού προγράμματος που εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου έως τουλάχιστον το καλοκαίρι, προκειμένου να διαπραγματευθούν στο διάστημα αυτό τις αλλαγές, που επιθυμεί η Αθήνα υποστηρίζει μιλώντας στη «Στάση των Δύο» και την Αλεξάνδρα Βουδούρη η Ντονάτα Ρίντελ, οικονομική συντάκτρια της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Αυτό που δεν γνωρίζει ακόμα το Βερολίνο

είναι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, λέει χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνει πως αυτό που προς το παρόν διαπραγματευόμαστε είναι χρόνος.

Ερώτηση: Πώς είδαν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι τη χθεσινή παρουσία του κ. Βαρουφάκη στο Βερολίνο;

Ντονάτα Ρίντελ: Ήταν διαφορετική η παρουσία του κ. Βαρουφάκη στο Βερολίνο αρχικά γιατί για πρώτη φορά δόθηκε τόσο μεγάλη συνέντευξη Τύπου, καθώς στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν υπήρξε μια κανονική συνέντευξη Τύπου παρά μόνο δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Πάντως με κάποιον τρόπο τόσο ο κ. Σόιμπλε όσο και ο κ. Βαρουφάκης ήταν "ανοιχτοί", κάθισαν μαζί και επεσήμαναν τις θέσεις τους παρ' όλο που τελικά δεν συμφώνησαν σε τίποτα.

Ερώτηση: Μετά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Σόιμπλε με τον κ. Βαρουφάκη λοιπόν, πόσο πιθανόν είναι το Βερολίνο να υποχωρήσει σε αυτά που ζητά η νέα ελληνική κυβέρνηση; Ποιες είναι οι "κόκκινες γραμμές" της Γερμανίας και ποιες οι παραχωρήσεις που μπορεί να κάνει;

Ντονάτα Ρίντελ: Νομίζω ότι αυτό που θα πρέπει πρώτα να δούμε είναι το χρονοδιάγραμμα. Για την γερμανική κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα είναι να βρεθεί μια λύση για την κατάσταση, που θα προκύψει τον Μάρτιο, εάν δεν συμβεί κάτι. Γιατί το πρόγραμμα διάσωσης εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου και μετά δεν υπάρχει καμία δυνατότητα στήριξης της Ελλάδας, που θα μείνει αβοήθητη ενώ οι αγορές ή κανείς άλλος δεν θα μπορεί πλέον να τη δανείζει. Γι' αυτό πρώτη προτεραιότητα τόσο για την Γερμανία όσο και για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι να υπάρξει μια συμφωνία για ενός είδους επέκτασης του ήδη υπάρχοντος προγράμματος. Αυτό που θέλουν οι άλλοι Ευρωπαίοι είναι επέκταση του προγράμματος έως τουλάχιστον το καλοκαίρι, έτσι ώστε να υπάρξει χρόνος να εξασφαλιστεί η Ελλάδα και να χρησιμοποιήσει αυτό το χρόνο για να διαπραγματευθεί για το τι πραγματικά θέλει να αλλάξει και πώς θα υπάρξει περαιτέρω στήριξη από την Ευρώπη. Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι δεν θέλει αυτό το πρόγραμμα, τώρα. Άρα, αυτό που στην ουσία διαπραγματευόμαστε είναι χρόνος.

Ερώτηση: Μπορεί να αλλάξει η τρόικα ως παραχώρηση προς την Αθήνα; Είναι κάτι που έχει αναφέρει το τελευταίο διάστημα ο γερμανικός Τύπος.

Ντονάτα Ρίντελ: Ναι, νομίζω ότι υπάρχει η πιθανότητα να αλλάξει το σχήμα της τρόικας. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι ο κ. Σόιμπλε λέει πως αυτό δεν μπορεί να γίνει προς το παρόν. Θα πρέπει να διαπραγματευθούμε πρώτα το τι θα συμβεί στην Ελλάδα. Έως τώρα το πρόβλημα είναι ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ένα κάποιο σχέδιο, το πρόγραμμά της. Επομένως, δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, που να μπορώ να διαπραγματευθώ λέει ο Σόιμπλε.

Ερώτηση: Πώς ερμηνεύετε εσείς την απόφαση της ΕΚΤ; Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι βάζει εμπόδια στους στόχους της Αθήνας...

Ντονάτα Ρίντελ: Ερμηνεύσαμε αυτή την απόφαση ως προειδοποιητική βολή. Αυτό που θέλουν να επισημάνουν στον κ. Βαρουφάκη είναι ότι έχει πραγματικά πρόβλημα με το τραπεζικό σύστημα σήμερα, όχι αργότερα... Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει και για τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο. Δεν είναι
μόνο ότι εκπνέει το πρόγραμμα διάσωσης τον Φεβρουάριο. Νομίζω ότι θέλουν να του δείξουν πως θα πρέπει επειγόντως να γίνει κάτι, ώστε η πιθανότητα να μην υπάρχει δίχτυ προστασίας έως την 1η Μαρτίου να αποφευχθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα