«Αδιανόητη η έξοδος της Κύπρου»

«Αδιανόητο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο η Κύπρος να βγει από το ευρώ, ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Βασίλη Πάικο. Ο κ. Βασιλείου, χαρακτήρισε λανθασμένη και βεβιασμένη την απόφαση του Γιούρογκρουπ, αλλά άλλο τόσο βεβιασμένο και το «όχι» που είπε η κυπριακή Βουλή,

με την απόρριψη του σχεδίου. Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε και στη ζημιά που υπέστη η Λαϊκή Τράπεζα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και από επισφαλή δάνεια που είχε δώσει στην Ελλάδα, αλλά και στον ρόλο του τότε επικεφαλής της τράπεζας, επιχειρηματία, Ανδρέα Βγενόπουλο.

Όπως είπε, με βάση τη συμφωνία για τα υποκαταστήματα της Λαϊκής στην Ελλάδα, οι καταθέτες εδώ, δηλαδή και ο κ. Βγενόπουλος δεν θίγονται, ενώ οι καταθέτες στην Κύπρο χάνουν σχεδόν όλη την περιουσία τους.

Την ίδια ώρα, το δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει στις Βρυξέλλες ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, λίγο πριν από την άφιξη της κυπριακής αποστολής στη βελγική πρωτεύουσα. Όπως είπε, «η μάχη είναι για να αποτραπεί μία άτακτη χρεοκοπία από την οποία απειλείται η οικονομία, αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση».

Στο μεταξύ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αυταπατάται η Ελληνοκυπριακή διοίκηση αν πιστεύει ότι έχει μόνη της, την ιδιοκτησία της Κύπρου. Όπως λέει χαρακτηριστικά «το να υποδειχθούν οι κοινοί φυσικοί πόροι του νησιού ως εγγύηση σε ένα επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης ή άλλο μοντέλο δανειοδότησης που θα δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, μπορεί να προκαλέσει μια νέα κρίση στην περιοχή».

Έκτακτo Eurogroup το απόγευμα

Στις 7 το απόγευμα συνέρχεται εκτάκτως και το Eurogroup, με αποκλειστικό θέμα τη δανειακή σύμβαση με την Κύπρου. Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ΚριστίνΛαγκάρντ.

Νέα παρέμβαση Χρυσόστομου

«Εάν οι απαιτήσεις των εταίρων είναι εξωπραγματικές πρέπει να τους εγκαταλείψουμε» επανέλαβε στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, τονίζοντας πως ο Κυπριακός λαός έχει μάθει να ζει με τα πολλά και μπορεί να μάθει να ζει και με τα λίγα.

Ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε πως την Πέμπτη θα συναντηθεί με Ρώσους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και θα τους ζητήσει να μην αποσύρουν τα κεφάλαιά τους. Παράλληλα επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση της Οικονομίας στην κυβέρνηση Χριστόφια.

Την ίδια ώρα, σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Στυλιανίδης τονίζει ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά».

Προειδοποιήσεις από Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε εκ νέου την Κύπρο ότι η παραμονή της στην ευρωζώνη εξαρτάται από το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της το οποίο διαπραγματεύεται με την τρόικα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλλο της Welt.

Keywords
Τυχαία Θέματα