Κροατία: Καλά αποτελέσματα για το SDP

Πολιτικοί αναλυτές στην Κροατία συμφωνούν ότι τα αποτελέσματα που πέτυχε το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Κροατίας (SDP) στο χθεσινό, δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήταν σχετικά καλά, εκτός από την αναμενόμενη συντριβή του στο δήμο του Ζάγκρεμπ.

Λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων έγινε γνωστό ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχασε στο δήμο Ζάγκρεμπ, αλλά διατήρησε το δήμο της Ριέκα, επικράτησε στο Σπλιτ και, μέσω της στήριξης
του μη κομματικού υποψήφιου, και στο Όσιεκ.

Ο νυν δήμαρχος Ζάγκρεμπ και ανεξάρτητος υποψήφιος, Μίλαν Μπάντιτς, με τη στήριξη της αντιπολιτευόμενης Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) συγκέντρωσε, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ποσοστό 65,67% των ψήφων και ο αντίπαλός του, υποψήφιος του SDP, Ράνκο Όστογιτς ποσοστό 32,37%.

O υποψήφιος του SDP, Ίβο Μπαλντάσαρ νίκησε τον υποψήφιο της HDZ, Βιέκοσλαβ Ιβανίσεβιτς στο δήμο Σπλιτ και ο Βόικο Όμπερσνελ νίκησε τον Χρβόγιε Μπούριτς από την HDZ στο δήμο της Ριέκα και διασφάλισε την τέταρτη δημαρχιακή του θητεία.

Στο Βούκοβαρ, ο Ζέλικο Σάμπο από το SDP νίκησε τον αντίπαλό του από την HDZ, Ίβαν Πέναβ και στην Ίστρια ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Συνέλευσης Ίστριας, Βάλτερ Φλέγκο νίκησε τον Νταμίρ Καγίν που είχε τη στήριξη του SDP και ορισμένων άλλων κομμάτων.

Το χαρακτηριστικό του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών είναι ότι σε πολλούς δήμους η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν λίγες εκατοντάδες ψήφοι, όπως συνέβη στο Σπλιτ ή μόλις πέντε ψήφοι, όπως συνέβη στο νησί Λάστοβο.

Ο Νταβόρ Τζένερο εκτιμά ότι η ήττα του SDP στο Ζάγκρεμπ ήταν πλήρως αναμενόμενη και ότι δεν υπήρχε πιθανή δεξαμενή ψήφων, οι οποίοι στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών θα μπορούσαν να διοχετευθούν στον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος, Ράνκο Όστογιτς.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών, Μπράνκο Τσάραταν θεωρεί οι υποψήφιοι του SDP στις εκλογές πέτυχαν καλά αποτελέσματα και όσον αφορά το Ζάγκρεμπ τόνισε ότι ψηφοφόροι που ήθελαν να εκφράσουν δυσαρέσκεια μαζί με τους ψηφοφόρους της HDZ ανέδειξαν δήμαρχο τον Μίλαν Μπάντιτς.

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών δείχνουν ότι η κατάσταση στις περισσότερες πόλεις είναι ετερογενής, εκτιμά ότι ο καθηγητής πολιτικών επιστημών, Αντζέλκο Μιλάρντοβιτς σημειώνοντας ότι το SDP προηγήθηκε στους περισσότερους μεγάλους δήμους, εκτός από το Ζάγκρεμπ, κάτι που δεν ήταν έκπληξη.

«Οι εκλογές ήταν μια δοκιμασία για το κυβερνών κόμμα, ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται στο ήμισυ της θητείας της», αναφέρει ο κοινωνιολόγος Ντράζεν Λάλιτς.

Όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής στο δεύτερο γύρο των εκλογών που είναι συνήθως μικρότερο απ' ό,τι στον πρώτο, ο κ. Λάλιτς εκτιμά ότι η περιορισμένη συμμετοχή είναι αποτέλεσμα της τάσης απώλειας της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς και τη δημοκρατία, κάτι που είναι κακό για τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Σε σχόλια του Τύπου της γειτονικής Σλοβενίας για το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Κροατία τονίζεται ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι του SDP και της κεντροαριστεράς στις μεγαλύτερες πόλεις αντέστρεψαν το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, στον οποίο περισσότερη επιτυχία είχαν η Κροατική Δημοκρατική Ένωση και η δεξιά.

Η αριστερά στην Κροατία έχει λόγο για ικανοποίηση λόγω της νίκης των υποψηφίων της στο Σπλιτ, στη Ριέκα και κυρίως στο Όσιεκ, όπου δεν ήταν αναμενόμενη η νίκη.

Η HDZ στο δεύτερο γύρο βίωσε «οδυνηρή ήττα», αλλά ο υποψήφιος του SDP δεν κατάφερε να νικήσει τον λαϊκιστή Μίλαν Μπάντιτς, αναφέρουν τα σλοβενικά ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι ο κ. Μπάντιτς ανήγγειλε πιο ενεργή συμμετοχή στην πολιτική σε εθνικό επίπεδο στα πρότυπα του Ζόραν Γιάνκοβιτς, του δημάρχου της Λιουμπλιάνας, ο οποίος το 2011 ίδρυσε το δικό του κόμμα και νίκησε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές την ίδια χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα