Κουτσούμπας: Το πιο πιθανό εκλογές το Μάρτιο

Aπέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ενώ εκτίμησε ότι το πιο πιθανό «όπως φαίνεται, είναι να έχουμε εκλογές τον Μάρτιο».

«Δεν ξέρουμε αν θα συμφωνήσουν τελικά, αλλά η πίεση της τρόικας απευθύνεται σε όλο το πολιτικό προσωπικό που κυβερνά χρόνια και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ

και σε όσους θέλουν, επιδιώκουν ή ετοιμάζονται να είναι αύριο σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Προσπαθούν να τους πουν ότι πρέπει απαρέγκλιτα να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα αντιλαϊκά μέτρα. Ότι τα Μνημόνια δεν τελειώνουν και θα είναι εδώ», τόνισε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο να γίνει κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «προσπαθεί να πείσει, πάση θυσία, ότι είναι δύναμη στην οποία μπορεί να στηριχθεί το σύστημα, ως βασικός κορμός μιας νέας κυβέρνησης, που δεν θα αμφισβητήσει στρατηγικά, βασικά και κομβικά, καίρια ζητήματα και γι' αυτό, άλλωστε, συγκλίνει και με τα κυβερνώντα κόμματα σ' αυτά. Πρώτο είναι το χρέος και η αναγνώρισή του, στην οποία συμφωνούν. Συμφωνούν πχ και στην ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου και συγκλίνουν. Άρα, αυτή είναι συνολικά η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ... Διαφωνούν, βέβαια, στον τρόπο διαχείρισης. Μπορεί να αλλάξουν πολλά πράγματα για τους πολίτες αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, αλλά μπορεί να είναι προς το χειρότερο τότε».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε πως «γενικά, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ούτε οι πρόωρες εκλογές και πριν τον Μάρτιο, ούτε να γίνει κανονικά η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο. Δεν φαίνεται, όμως, ότι συγκεντρώνει τους 180, με βάση τα σημερινά δεδομένα, οπότε το πιο πιθανό είναι, όπως φαίνεται, ότι θα έχουμε εκλογές τον Μάρτιο».

Ο κ. Κουτσούμπας απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Καμία προϋπόθεση να δείξουμε αυτή την περίοδο καμία ανοχή και πολύ περισσότερο συμμετοχή σε μια τέτοια κυβερνητική λύση. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα δεδομένα των προτάσεων του προγράμματός του, αλλά και της πορείας του όλα αυτά τα χρόνια. Είναι χαρακτηριστική η στάση του από τη στιγμή που έγινε, με την ψήφο του λαού, αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτά τα δυόμιση χρόνια, έχει συνεχείς μεταπτώσεις, αλλαγές και ανατροπές ακόμη και σε βασικές θεμελιακές θέσεις για τις οποίες τον ψήφισε ο κόσμος. Πλέον έχει ολοκληρωθεί η πορεία σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια με τα πιο κακά στοιχεία εκείνου του ΠΑΣΟΚ».

Σε ερώτηση αν το ΚΚΕ προγραμματίζει αλλαγή των συμβόλων του είπε πως «δεν ισχύουν ούτε προκύπτουν πουθενά από την ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής. Προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για τη διαμόρφωση του λογότυπου των 100 ετών του κόμματος, ακριβώς για να ενοποιεί τις πολύπλευρες αυτές δραστηριότητες. Πχ πολλές εκδόσεις από τη «Σύγχρονη Εποχή», συγκεντρώσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θα έχουμε μια σειρά δραστηριότητες που θέλουμε κάποιο λογότυπο γιατί, όπως και να το κάνουμε, τα 100 χρόνια, ένας αιώνας, δεν είναι οποιαδήποτε ημερομηνία».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα