Αρχές του 2015 θα επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας

Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα να δρομολογήσει και νέα μη συμβατικά μέτρα πολιτικής εάν διαπιστώσει ότι τα υφιστάμενα μέσα δεν αρκούν για να πετύχουν τους στόχους πολιτικής, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi στην πρώτη συνέντευξη Τύπου από τις νέες εγκαταστάσεις της κεντρικής τράπεζας.
Ο Draghi απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει αν η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 22 Ιανουαρίου, επιλέγοντας να δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα επαναξιολογήσει τη θέση της "αρχές του 2015".

Όπως δήλωσε "αρχές του επόμενου έτους το Δ.Σ. θα επαναξιολογήσει τη νομισματική τόνωση που έχει επιτευχθεί, την επέκταση του ισολογισμού και το outlook για τις εξελίξεις στις τιμές. Θα αξιολογήσουμε επίσης τον ευρύτερο αντίκτυπο των πρόσφατων εξελίξεων στις τιμές του πετρελαίου όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες τάσεις στον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη".

Πρόσθεσε δε ότι "σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπιστούν περαιτέρω κίνδυνοι υπέρμετρα παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα παραμένει στη δέσμευση να χρησιμοποιήσει και άλλα μη συμβατικά μέσα στο πλαίσιο της αποστολής του".

"Αυτό θα σήμαινε την τροποποίηση, αρχές του επόμενου έτους, του μεγέθους, ρυθμού και σύνθεσης των μέτρων", υπογράμμισε αποφεύγοντας να διευκρινίσει αν η απόφαση αυτή θα σημαίνει την αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

"Δεν θα ανεχθούμε παρατεταμένες παρεκκλίσεις από τη σταθερότητα των τιμών", υπογράμμισε.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα