Κόσοβο: Ο Ίσα Μουστάφα νέος πρωθυπουργός

Η Βουλή του Κοσόβου εξέλεξε σήμερα πρωθυπουργό του Κοσόβου τον αρχηγό της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου και πρώην δήμαρχο Πρίστινας, Ίσα Μουστάφα. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου και απερχόμενος πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι και ο αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα, υπέγραψαν χθες συμφωνία συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού, ώστε να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Ο Ίσα Μουστάφα εξελέγη με τη στήριξη 73 βουλευτών, 38 βουλευτές

τον καταψήφισαν και δύο δεν ψήφισαν.

Η συμφωνία των δύο πολιτικών αρχηγών προέβλεπε ότι ο κ. Μουστάφα θα είναι πρωθυπουργός και ο Χασίμ Θάτσι αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναβλήθηκε χθες και προγραμματίστηκε για σήμερα μετά από αίτημα των βουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου και του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, του κινήματος "Αυτοδιάθεση", της "Συμμαχίας για το μέλλον του Κοσόβου" και της "Πρωτοβουλίας για το Κόσοβο" τάχθηκαν κατά της αναβολής.

Οι βουλευτές της "Σερβικής Λίστας" που εκπροσωπεί τη σερβική μειονότητα αποχώρησαν χθες από την αίθουσα συνεδριάσεων, επειδή έθεσαν ως όρο για συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση περισσότερες υπουργικές θέσεις, καθώς και όρους που συνδέονται με τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, με την Ένωση Σερβικών Δήμων και με την ιδιωτικοποίηση.

O Ίσα Μουστάφα παρουσιάζοντας χθες τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων για την ένταξη στον ΟΗΕ και στα υπόλοιπα διεθνή φόρουμ και η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα