Κορυφώνονται οι διεργασίες για επίτευξη συμφωνίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα μιλήσει εντός των επομένων ωρών με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, με φόντο την αποψινή συνάντηση Τσίπρα

- Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Οι διεθνείς πιστωτές εργάζονται εντατικά με την Ελλάδα για να επιτευχθεί μια συμφωνία αυτό το μήνα και να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια που χρειάζεται η χώρα για να αποπληρώσει δάνεια, δήλωσε η κ. Μέρκελ όταν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ρωτήθηκε αν θα δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος πέραν του τέλους Ιουνίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Είμαστε λίγες μέρες ή ώρες μακριά από μια πιθανή συμφωνία επί του ελληνικού ζητήματος, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί κανείς να ζητά από την Ελλάδα τόσο πολλά ώστε να «καταπνιγεί» η ανάπτυξη, δεν μπορεί όμως να ζητά και πολύ λίγα.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απο τη Φραγκφούρτη, και τη συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας δήλωνε οτι μια εκταμίευση βοήθειας προς την Ελλάδα θα έδινε στην ΕΚΤ λόγο να εξετάσει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματείων από την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Ντράγκι τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μία «ισχυρή» και «βιώσιμη» συμφωνία, επαναλαμβάνοντας πως είναι επιθυμία όλων να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Κομισιόν είναι προγραμματισμένη για τις 9.30 το βράδυ. Κατά την αναχώρησή του, ο κύριος Τσίπρας τόνισε ότι επιθυμούμε έναν έντιμο συμβιβασμό για να ξεφύγουμε από την οικονομική ασφυξία, και εξέφρασε την πεποίθηση η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να προσχωρήσει στον ρεαλισμό. Τον Πρωθυπουργό, συνοδεύουν οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Από τη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Επιτροπής ενδέχεται να οριστεί και η ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, εκτίμησε παράγοντας της ευρωζώνης.

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες, Ελλάδα και θεσμοί θα καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), εκτιμώντας, ωστόσο, ότι δεν είναι πιθανό να συγκληθεί Eurogroup εντός της εβδομάδας.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν στη συνάντηση θα δώσει το παρών και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, να δηλώνει ότι η πρόσκληση Γιούνκερ προς Τσίπρα αφορούσε μόνο τον έλληνα πρωθυπουργό και ήταν «προσωπική». Ο κύριος Σχοινάς τόνισε ότι στη συνάντηση θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης, χωρίς ωστόσο να αναμένονται τελικές αποφάσεις σήμερα.

Εν τω μεταξύ, αναβάλλεται για αύριο στις 6,30 το απόγευμα το Euroworking Group, εν αναμονή και της συνάντησης Γιούνκερ - Τσίπρα.

Οι Financial Times για την πρόταση των δανειστών

Χαμηλότερους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2018 περιλαμβάνει η πρόταση που θα καταθέσουν οι δανειστές στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν διαβάσει το κείμενο, το πρωτογενές πλεόνασμα ορίζεται στο 1% για φέτος, στο 2% για το 2016, στο 3% για το 2017 και στο 3,5% για το 2018.

Όπως σημειώνουν οι FT οι αριθμοί αυτοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από αυτούς που περιλαμβάνονται στο τρέχον πρόγραμμα το οποίο «ζητούσε» 3% πλεόνασμα φέτος και 4,5% για του χρόνου. «Είναι όμως και σκληρότεροι από ό,τι ήλπιζαν πολλοί στην Αθήνα» όπως επισημαίνεται στο άρθρο.

Το ΔΝΤ, συμπληρώνεται στο άρθρο, παραμένει σκεπτικό για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να πετύχει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους και πίεζε τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά τελικά δεν υπάρχει αναφορά στο κείμενο για ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο, θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην αποψινή συνάντηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα