Κορυφώνεται η κρίση στην Τουρκία

Εσωτερικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Τουρκία πυροδοτεί η αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας του πρωθυπουργού του Τ. Ερντογάν, στον μουσουλμανικό πληθυσμό της γειτονικής χώρας. Έχει ξεσπάσει ένας αδυσώπητος πόλεμος εξουσίας μεταξύ του Τ. Ερντογάν και του Θρησκευτικού ηγέτη Γκιουλέν. Αυτός ο ισλαμιστικού χαρακτήρα εμφύλιος, που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σοβαρό διχασμό την τουρκική κοινωνία.

Η σύγκρουση είναι σοβαρή διότι, ο Τ. Ερντογάν, είναι επικεφαλής του πανίσχυρου ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ, με ευρύτατη αποδοχή από

τη σουνιτική κοινωνία, με ελεγχόμενα ΜΜΕ και έχει την στήριξη επιχειρηματικών ομίλων. Ο αντίπαλός του, ο πάμπλουτος Γκιουλέν, είναι ο σεβάσμιος θρησκευτικός ηγέτης μιας ισλαμικής σέχτας, που διαθέτει σοβαρές προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό, διαθέτει ένα ισχυρό μηχανισμό κοινωνικής επιρροής μέσω των εκπαιδευτικών του ιδρυμάτων και των φροντιστηρίων , ενώ ελέγχει και χρηματοδοτεί αρκετά ΜΜΕ , λίγα στην Τουρκία, αλλά περισσότερα στα Αραβο-μουσουλμανικά κράτη και στις ΗΠΑ, όπου διαμένει μόνιμα. Ο αντίπαλος του Ερντογάν, διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το Σπεητ Ντιπάρτμεντ, αλλά και με το πανίσχυρο αμερικανό-εβραϊκό λόμπυ.


Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του εμφυλίου εντάσσεται η κίνηση των Δικαστικών αρχών να υλοποιήσουν μια επιχείρηση, που σχετίζεται με οικονομικά σκάνδαλα της Κυβέρνησης Ερντογάν, κατά την οποία προσήχθησαν αρχικά 52 άτομα, μεταξύ αυτών κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και παιδιά Υπουργών. Η υπόθεση αυτή, αφορά δημόσιες εκτάσεις για τις οποίες οι κατά τόπους δημοτικές αρχές δεν έδιδαν άδειες κατασκευής διαφόρων κτισμάτων (κατοικιών, ξενοδοχείων), αλλά στη συνέχεια οι πολιτικές πιέσεις είχαν σαν αποτέλεσμα, να εκδοθούν οι άδειες, μετά όμως από δωροδοκία, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας. Επίσης έχουν ν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους 11 διοικητές στην ασφάλεια Κωνσταντινούπολης, 18 διοικητές στην ασφάλεια 'Άγκυρας και 4 διοικητές στην ασφάλεια Σμύρνης. Η προσκείμενη στον Γκιουλέν εφημερίδα «Ταράφ» γράφει ότι η εισαγγελία διαθέτει, έπειτα από παρακολούθηση, τηλεφωνική συνομιλία του γιου του υπουργού Εσωτερικών με τον πατέρα του στην οποία ο δεύτερος προειδοποιεί τον πρώτο για το ενδεχόμενο να παρακολουθείται το τηλέφωνό του. Η εφημερίδα κάνει λόγο για στοιχεία που ενοχοποιούν τους υπουργούς Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς και υποστηρίζει ότι ο Μπαγίς δωροδοκήθηκε με 1,5 εκατ. δολάρια τα οποία του παραδόθηκαν μέσα σε κουτιά υποδημάτων.


Το σημαντικό είναι ότι, η κίνηση του Αρχιεισαγγελέα, να προβεί σε συλλήψεις στελεχών του ΑΚΡ, θεωρείται ανοικτή επίθεση του Γκιουλέν εναντίον του "συστήματος" Ερντογάν, που κατηγορείται ευθέως , για διαφθορά και διασπάθιση τεράστιων ποσών μέσω της διαχείρισης της εξουσίας!


Επίσης, η προσπάθεια «αποκαθήλωσης» του Τ. Ερντογάν, να σχετίζεται και με την δυσαρέσκεια των ΗΠΑ και Ισραήλ, για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκικής διπλωματίας. Η Τουρκία έχει διακόψει τις σχέσεις της με το νέο καθεστώς της Αιγύπτου, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει την «Μουσουλμανική Αδελφότητα», που το στρατιωτικό καθεστώς του Καίρου έχει θέσει εκτός νόμου. Με ευθύνη του Ερντογάν απέτυχε η προσπάθεια της αμερικανικής διπλωματίας να αποκατασταθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ. Επίσης η Ισλαμική Κυβέρνηση της Τουρκίας, διαφώνησε με την προσπάθεια ειρηνικής και διπλωματικής διευθέτησης της κρίσης στη Συρία, επιμένοντας στην στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στο πλευρό των αντικαθεστωτικών. Και ακόμη, ο Τ. Ερντογάν ήταν επικριτικός, στην καταρχήν συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν, σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Επομένως, αναμενόμενη η «δραστηριότητα» του Γκιουλέν, του εκλεκτού του αμερικανό-εβραϊκού λόμπυ, αλλά και η αποδοχή του, από τους φανατικούς μουσουλμάνους, που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα του ισλαμικού κόμματος του Ερντογάν, που τώρα απειλείται με διάσπαση.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν, με δηλώσεις του, χαρακτήρισε «βρώμικο σχέδιο» την επιχείρηση και είπε πως, «εάν επί 14 μήνες πραγματοποιούνται παρακολουθήσεις δίχως να ενημερώνονται οι ανώτεροι, τότε αυτό είναι ένα είδος πολιτικού σχεδιασμού, που δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα είδος συμμορίας διεθνών διαστάσεων με εσωτερικά παρακλάδια».

Ρεπορτάζ: Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα