Κόντρα με φόντο την αναδιάρθρωση

Τίποτα δεν βάζει φρένο στα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με βασικό τροφοδότη την Γερμανία, παρότι οι τράπεζές της, διαθέτουν σημαντικό αριθμό ελληνικών ομολόγων. Επωνύμως Γερμανοί αξιωματούχοι έθεσαν εκ νέου το ζήτημα, χαρακτηρίζοντας την αναδιάρθρωση αναπόφευκτη και λέγοντας ότι δεν θα επιφέρει θανατηφόρο πλήγμα στις τράπεζες
της χώρας τους. Πάντως Κομισιόν, ΕΚΤ και η ελληνική κυβέρνηση προχώρησαν σε νέες διαψεύσεις, ενώ το Bloomberg προειδοποιεί τους Γερμανούς να προσέχουν τι εύχονται.

Κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα αναδιάρθρωσης χρέους για τις χώρες της ευρωζώνης είναι το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ.

Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους καταδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της χωρίς αναδιάρθρωση, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας κ. Νουτ Βέλινκ στους γερμανικούς Financial Times.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο έργο της, χωρίς να παρασύρεται από κινδυνολογίες περί δήθεν ειλημμένων αποφάσεων. Όχι στην αναδιάρθρωση επανέλαβε η ΝΔ, η οποία ωστόσο, δηλώνει δικαιωμένη αναφορικά με το ανοιχτό παράθυρο που άφησε ο επίτροπος Όλι Ρεν για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, 1 δισ. 625 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από τη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων με τσιμπημένο επιτόκιο 4,10% έναντι 3,85% στην έκδοση Φεβρουαρίου, απ' όπου πάντως είχε δανειστεί 390 εκατ. ευρώ. 
Keywords
Τυχαία Θέματα