«Κόκκινη κάρτα» για τη φοροδιαφυγή

Απόρρητη έκθεση κόλαφος της τρόικας για τον φοροελεγκτικό μηχανισμό λίγες ημέρες πριν φτάσουν οι επικεφαλής της στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για υποστελέχωση και έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής. Βγάζει «κόκκινη κάρτα» στο υπουργείο Οικονομικών για τις επιδόσεις του στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κάνοντας λόγο πως ακόμα ο μηχανισμός ελέγχου είναι ευάλωτος σε πολιτικές παρεμβάσεις και στη διαφθορά. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον νέο γγ δημοσίων εσόδων για τον οποίο αναφέρει πως ουσιαστικά δεν είναι αυτόνομος από την πολιτική

ηγεσία. «Κόκκινη κάρτα» δίνει όμως η τρόικα και για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών στο δημόσιο και σημειώνει πως ενώ ο στόχος είσπραξης για το 2012 ήταν 2 δισ. ευρώ, τελικά έχουν εισπραχθεί μόνο 1,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα η τρόικα ζητά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός να επικεντρωθεί πρωτίστως στους 1.500 μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι σύμφωνα με την έκθεση χρωστούν στο δημόσιο 5,5 δισ. ευρώ.

Η τρόικα παράλληλα αφήνει αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα για το γεγονός πως υπάρχουν 60 ελεγκτές που έχουν εκπαιδευτεί από Γάλλους ειδικούς αλλά ακόμα δεν μπορούν να εργαστούν γιατί δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση και για τις τεράστιες καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ. Παράλληλα, ζητά να μη γίνει νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και γενικά να μην υπάρξουν άλλες φορολογικές αμνηστίες.

«Την περίοδο 2006-7 διέλυσαν τις ομάδες εργασίας γιατί δεν ήθελαν να υπάρχει σύστημα που να παρακολουθεί και τον ελεγκτή και τον ελεγχόμενο. Ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα», δήλωσε στον Αθήνα 984 και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου, ο Χρήστος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα