Τι είναι το «φελέκι» που συχνά χρησιμοποιείται ως απρεπής φράση. Με αυτόν τον τρόπο αντιδρούν και οι Τούρκοι όταν νευριάζουν

Η φράση «γ**ω το φελέκι μου» χρησιμοποιείται συχνά όταν κανείς έχει νεύρα και θέλει να εκτονώσει την ένταση του.

Το φελέκι, σύμφωνα με το Λεξικό Μπαμπινιώτη προέρχεται από την τουρκική λέξη «felek», που σημαίνει τύχη. Το «felek» στα τούρκικα προέρχεται από το αραβικό «falak» και σημαίνει ουράνια σφαίρα. Το περιεχόμενο της λέξης είναι αστρολογικό και κοσμολογικό. Επομένως, όταν κανείς μελετά το φελέκι του, βλαστημάει την τύχη του.

Η έκφραση

χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο σαν βλαστήμια, «το φελέκι μου» ή «το φελέκι μου μέσα» παρά σαν βρισιά «το φελέκι σου». Με παρόμοιο τρόπο βλασφημούν και ξεσπούν τα νεύρα τους και οι Τούρκοι. Συγκεκριμένα, στα Τούρκικα υπάρχει παρεμφερής φράση «Kahpe felek», που σημαίνει «που**** τύχη».

Επομένως, το φελέκι είναι μια από τις παρακαταθήκες της συνύπαρξης αιώνων με τους Τούρκους, όπως συμβαίνει με πολλές ακόμη χιλιάδες λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Ποιο πρόσωπο της Ευρωπαϊκής ιστορίας είπε τη φράση: «βλάκας με περικεφαλαία», που ο Κωλέττης απέδωσε με τον χαρακτηρισμό «Βλάκας με πατέντα». Πώς αλλάζει η έκφραση αναλόγως τη στολή 

The post Τι είναι το «φελέκι» που συχνά χρησιμοποιείται ως απρεπής φράση. Με αυτόν τον τρόπο αντιδρούν και οι Τούρκοι όταν νευριάζουν appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Αναζητήσεις
φελέκι τι είναι, φελέκι
Τυχαία Θέματα