Κογκό: Φονικοί Κυανόκρανοι

Η δύναμη του ΟΗΕ στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αντιμετώπισε κατηγορίες την Κυριακή ότι σκότωσε το Σάββατο δύο πολίτες στην Γκόμα πυροβολώντας εναντίον ενός πλήθους διαδηλωτών που κατηγορούσαν τους κυανόκρανους ότι δεν προστατεύουν τον πληθυσμό από τις επιθέσεις των ανταρτών.

Μάρτυρες δήλωσαν πως οι δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά ουρουγουανών

κυανοκράνων, το στρατόπεδο των οποίων κινδύνεψε να καταληφθεί από το οργισμένο πλήθος.

Όμως στο Μοντεβιδέο, ο ο ουρουγουανός πρόεδρος Χοσέ Μουχίκα, ερωτηθείς από τοπικό ραδιόφωνο, απέρριψε τις κατηγορίες αυτές και δήλωσε πως εκείνη που άνοιξε πυρ με πραγματικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών ήταν η αστυνομία του Κονγκό.

"Η επίσημη αστυνομία του Κονγκό, μια χώρα στην οποία κανείς δεν μιλά χωρίς περιστροφές, πυροβόλησε με πυροβόλα όπλα και έτσι χτύπησε δύο ή τρεις πολίτες κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης", είπε, υπογραμμίζοντας ότι "δεν υπάρχει καμία ευθύνη των Ουρουγουανών" στη ΛΔΚ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της δύναμης των Ηνωμένων εθνών στη ΛΔΚ (Monusco), Μάρτιν Κόμπλερ, απαίτησε "την έναρξη έρευνας" από την αστυνομία του Κονγκό και της Monusco.

Προηγουμένως, δυτική στρατιωτική πηγή είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως "το ουρουγουανό απόσπασμα κατακλύστηκε από το πλήθος που προσπαθούσε να εισέλθει στον καταυλισμό τους και πυροβόλησε για να το διαλύσει".

"Σε καμία στιγμή η Ουρουγουάη δεν πυροβόλησε εναντίον του πληθυσμού με πραγματικές σφαίρες. Οι ρίψεις από τουφέκια με σφαίρες από καουτσούκ εμπόδισαν την είσοδο των διαδηλωτών" στο στρατόπεδο της Monusco, απάντησε ο συνταγματάρχης Μάριο Στεβενάτσι, εκπρόσωπος του στρατού της Ουρουγουάης.

Την Κυριακή η κατάσταση φαινόταν ήρεμη στα βόρεια της Γκόμα, πέντε ημέρες μετά την επανάληψη των συγκρούσεων ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και στους αντάρτες της M23.

Ο συνταγματάρχης Ολιβιέ Χαμούλι, εκπρόσωπος του στρατού, δήλωσε στο AFP πως ο στρατός «δεν παραχώρησε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο εδάφους» από την περασμένη Τετάρτη.

Ενώπιον της επιδείνωσης της κατάστασης, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Κυριακή ότι απέσυρε το προσωπικό του που εδρεύει στην Γκόμα «για προληπτικούς λόγους».

Μη κυβερνητικές οργανώσεις συνέστησαν επίσης στους εκπροσώπους τους να μεταβούν στο Μπουκάβου, πρωτεύουσα του Νότιου Κίβου, σύμφωνα με ορισμένους από τους εκπροσώπους τους.

Στη Νέα Υόρκη, η Μαίρη Ρόμπινσον, απεσταλμένη του ΟΗΕ για την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και κυανοκράνων και απηύθυνε έκκληση για αποφυγή μιας κλιμάκωσης.

Περίπου 17.000 κυανόκρανοι υπηρετούν στην ΛΔΚ, κυρίως από την Ινδία, το Πακιστάν, την Γκάνα και την Ουρουγουάη.

Αμερικάνικες ανησυχίες

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έχει θορυβηθεί από την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μεταξύ της οργάνωσης Μ23 και του στρατού και έκανε εκ νέου έκκληση στη γειτονική Ρουάντα να σταματήσει να παρέχει στήριξη στους αντάρτες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις επιθέσεις της οργάνωσης, κατά τις οποίες τουλάχιστον 3 άτομα σκοτώθηκαν το Σάββατο στην πόλη Γκόμα, στο ανατολικό Κονγκό. «Ζητούμε επειγόντως από τις κυβερνήσεις της Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και της Ρουάντα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση των συγκρούσεων ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους πολίτες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ. «Υπάρχει έντονη ανησυχία για κλιμάκωση των εθνοτικών συγκρούσεων στη Γκόμα και καλούμε όλες τις πλευρές να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να επιτείνει τις εντάσεις».

Η Ουάσινγκτον ζήτησε από την αποστολή του ΟΗΕ στο Κονγκό, την MONUSCO, να διερευνήσει σε βάθος τις καταγγελίες που σχετίζονται με διασυνοριακούς βομβαρδισμούς. Η κυβέρνηση της Ρουάντα είχε αναφέρει ότι 5 εκρήξεις από βόμβες σημειώθηκαν σε περιοχές της επαρχίας της την Παρασκευή, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε γίνει ρίψη πυραύλου. Η Ρουάντα κατηγόρησε τον στρατό του Κονγκό για τις επιθέσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα