Κλίμα σύγκλισης στις Βρυξέλλες

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, απ' όπου οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να διαμορφώνεται κλίμα σύγκλισης μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εταίρων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δύο τεχνικές ομάδες εργασίας, μία ελληνική και μία που θα εκπροσωπεί τους δανειστές, αρχίζουν άμεσα, πιθανότατα από αύριο, τη διαπραγμάτευση για το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας και παράλληλα θα προετοιμάσουν και το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Η εξέλιξη αυτή υπήρξε αποτέλεσμα της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του επικεφαλής
του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και συνιστά, κατά τις ίδιες πηγές, μεταστροφή από χθες το βράδυ όταν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι απείλησαν ότι δεν θα υπάρξει καμία συνομιλία των τεχνικών επιτροπών αν δεν υπογραφεί το κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ζητούμενο των τεχνικών επιτροπών είναι να υπάρξει ένα πρόγραμμα - "γέφυρα", που θα περιλαμβάνει ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων από το προηγούμενο πρόγραμμα, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν πότε (όπως το περιουσιολόγιο, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς κλπ) καθώς και πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και άλλες δράσεις, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΔΕΘ, με το οποίο κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η συζητούμενη συμφωνία θα εγγυάται τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας για τους επόμενους μήνες. Η συζητούμενη διάρκεια της μεταβατικής συμφωνίας θα κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες.

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων τις προσεχείς ημέρες, εξέφρασε ο Martin Schulz, υπενθυμίζοντας ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος».

Η Ευρώπη αναζητά συμβιβασμό για την Ελλάδα, τόνισε προσερχόμενη στη σύνοδο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ενώ στη σύντομη συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα και ευχήθηκε να έχουν μια καλή συνεργασία αν και υπάρχουν δυσκολίες, όπως είπε.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας και να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην στην Ευρώπη", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Keywords
Τυχαία Θέματα