Κίνδυνος μαζικών εισαγωγών ορυκτών καυσίμων

Ο επικεφαλής της Eon, της μεγαλύτερης επιχείρησης ηλεκτρισμού στη Γερμανία, προειδοποίησε σήμερα ότι ένα εσπευσμένο κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει αρνητικά αποτελέσματα, και θα οδηγήσει στις μαζικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.Ο Γιοχάνες Τέισεν δήλωσε τα παραπάνω σε κατάθεση του στο πλαίσιο της ημέρας ακροάσεων σχετικά με το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας που μεταδόθηκε απ' ευθείας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η πλειοψηφία των Γερμανών θέλει να κλείσουν οι πυρηνικοί σταθμοί. Η Καγκελάριος Μέρκελ
έχει διορίσει ένα ειδικό Σώμα από 17 δημόσια πρόσωπα που θα προτείνουν ένα χρονοδιάγραμμα για το ζήτημα αυτό. 

Ο Τέισεν είπε ότι η διατήρηση σε λειτουργία των 17 πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελέσει μια "γέφυρα", έως την κατασκευή αρκετών αιολικών πάρκων.

"Θα πρέπει να εκτιμήσετε τα πλεονεκτήματα πριν απερίσκεπτα καταστρέψετε (τη γέφυρα)", είπε. "Η γέφυρα δεν μπορεί να γίνει μικρότερη ή να στενέψει, επειδή το χάσμα που θα καλύψει δεν μπορεί να μειωθεί κατά βούληση".

Ένα γρήγορο κλείσιμο θα ανάγκαζε τη Γερμανία να εισάγει περισσότερα ορυκτά καύσιμα και περισσότερη παραγόμενη από πυρηνικές μονάδες ηλεκτρική ενέργεια στον ενδιάμεσο χρόνο, προειδοποίησε. 

Η προειδοποίηση του Τέισεν απηχεί την κριτική του επικεφαλής μιας άλλης μεγάλης επιχείρησης κοινής ωφέλειας, του Γιούργκεν Γκρόσμαν της RWE, ο οποίος δήλωσε στις 20 Απριλίου ότι οι γερμανικοί πυρηνικοί σταθμοί είναι ασφαλείς και απέρριψε την κατακραυγή μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Κορυφαίοι επιστήμονες κλήθηκαν να καταθέσουν στο Βερολίνο στο συμβουλευτικό αυτό Σώμα, το οποίο είναι γνωστό ως Επιτροπή Δεοντολογίας, και είναι επιφορτισμένο με την αξιολόγηση των κινδύνων που η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει την περίοδο του "θανάτου" της πυρηνικής ενέργειας.

κίνδυνος δεν είναι ένα μαθηματικό πρόβλημα, αλλά ηθικό", εξήγησε ο Καρλ Ρούντολφ Κόρτε, καθηγητής πολιτικών επιστημών σχολιάζοντας τις ακροάσεις. Τα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ζωντανά τις ακροάσεις για τους Γερμανούς ώστε να τις παρακολουθήσουν από τα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους.

Οι σχολιαστές προβλέπουν ότι οι συστάσεις της επιτροπής αξιολόγησης, που θα παραδοθούν στην Μέρκελ στις 28 Μαΐου, θα την οδηγήσουν στο να νομοθετήσει το κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων, κάποια στιγμή μεταξύ 2015 και 2025.
Keywords
Τυχαία Θέματα