Κίνα: Έκκληση νομπελιστών

Περισσότεροι από 140 βραβευμένοι με Νόμπελ, ανάμεσά τους και ο πρώην αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, υπέγραψαν επιστολή προς τις κινεζικές αρχές ζητώντας την απελευθέρωση του αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό, βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης 2010.

Στην επιστολή, η οποία έχει υπογραφεί από 400.000 άτομα και οργανώσεις από 130 χώρες, οι νομπελίστες ζητούν από τον νέο ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να απελευθερώσει τον Λιού και τη σύζυγό του, η οποία βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Η επιστολή επιδόθηκε στις πρεσβείες ή τις διπλωματικές αποστολές της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ,

τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο.

"Αυτή η κατάφωρη παραβίαση του θεμελιώδους δικαίου σε μία δικαστική διαδικασία και της ελευθερίας της έκφρασης πρέπει να καταδικασθεί δημοσίως και με δριμύτητα από τη διεθνή κοινότητα...Ηρθε ο καιρός να απελευθερωθεί ο Λιού Σιαομπό και η Λιού Σιά", αναφέρεται στο κείμενο το οποίο υπογράφεται και από τη Διεθνή Αμνηστία.

Στην Ταϊπέι, ο Γου'ερ Καϊσί, ένας από τους ηγέτες του κινήματος για τη δημοκρατία της πλατείας Τιενανμέν το 1989, ζήτησε από τον πρόεδρο της Ταϊβάν Μα Γινγκ-ζεου, που θεωρείται προσκείμενος στο Πεκίνο, να μεσολαβήσει στον Σι Τζιννπίνγκ για την απελευθέρωση του ζεύγους.

Ο Λιού Σιαομπό εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών για ανατρεπτική δράση, ως ένας εκ των συντακτών της Χάρτας 08 που ζητούσε την εγκαθίδρυση πλουραλισιτκής δημοκρατίας στην Κίνα. Η σύζυγός του βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό εδώ και δύο χρόνια, αν και δεν έχουν διατυπωθεί κατηγορίες εναντίον της.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα