«ΚΕΘΕΑ εν Δράσει» στις γυναικείες φυλακές

«Ελπίδα, όνειρα, δύναμη, θέληση» είναι οι λέξεις που επαναλαμβάνουν σε κάθε συζήτηση οι υπόδικες γυναίκες που έχουν ζήσει στο "παραμύθι" της εξάρτησης και κρατούνται στη δικαστική φυλακή Κορυδαλλού. Μπορούν να ονειρεύονται, λένε, γιατί ανήκουν στη μικρή κοινωνία του «ΚΕΘΕΑ εν Δράσει» που στεγάζεται ανάμεσα στους σιδερόφραχτους τοίχους.

Στην κοινότητα η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Διερευνούν το πρόβλημα της κάθε γυναίκας που ζητά βοήθεια, και φτιάχνουν ένα σχέδιο θεραπείας εξατομικευμένο με βάση τις ανάγκες της, ενώ φροντίζουν να της δημιουργήσουν και κίνητρα για την επόμενη

μέρα. Ο υπεύθυνος του προγράμματος, Ανδρέας Κρεμμύδας, χαρακτήρισε «τυχερές» τις κρατούμενες που παίρνουν την απόφαση να εξελιχθούν στις μονάδες «ΚΕΘΕΑ εν Δράσει». Όπως είπε, «η φυλακή είναι ένα σύστημα που σε πιέζει και σε ωθεί στην παθητικότητα, όπως η χρήση και η εξάρτηση, ενώ η θεραπευτική κοινότητα σε καθοδηγεί να δράσεις, να αναλάβεις τις ευθύνες του εαυτού σου, να οργανώσεις καλύτερα τη ζωή σου, να λύσεις τα ζητήματα που σε αφορούν και που σχετίζονται με τις αιτίες της εξάρτησης, να δεις μια πιο θετική προοπτική στη ζωή και να οργανώσεις τα επόμενα βήματά σου».

Το εξειδικευμένο πρόγραμμα του «ΚΕΘΕΑ εν Δράσει», υλοποιείται καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα στον Κορυδαλλό και τον Ελαιώνα Θηβών. Η κοινωνική επανένταξη γίνεται μετά την αποφυλάκιση σε ανάλογο κέντρο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα