Λύπη Κοέλιου για τον αερομεταφορέα

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέντρου Πάσους Κοέλιου εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την αποτυχημένη προσπάθεια να επιτευχθεί μία συμφωνία για την εξαγορά του κρατικού αερομεταφορέα ΤΑΡ, διαβεβαιώνοντας πάντως πως η αρνητική αυτή εξέλιξη δεν πρόκειται να υπονομεύσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχουν επιβάλλει στη χώρα οι διεθνείς δανειστές της.

«Δεν είναι βέβαια η εξέλιξη που επιθυμούσαμε, όμως δεν θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», δήλωσε ο Πάσους Κοέλιου κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο.

Την προηγουμένη, το υπουργικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να απορρίψει
την πρόταση για την εξαγορά της ΤΑΡ που είχε καταθέσει η νοτιοαμερικανική κοινοπραξία Synergy Aerospace, ιδιοκτήτρια της κολομβιανής αεροπορικής εταιρείας Avianca.

Δηλώνοντας πεπεισμένος για την επιτυχία της πώλησης της διαχειρίστριας εταιρείας των πορτογαλικών αεροδρομίων ANA, για την οποία η κυβέρνηση θα αποφασίσει την ερχόμενη Πέμπτη, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η επιχείρηση αυτή θα επιτρέψει «να ξεπερασθεί καθαρά» ο στόχος του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, που υπολογίζεται πως θα αποφέρει συνολικά 5 δισεκ. ευρώ.

«Όποτε θεωρήσουμε ότι είναι πρόσφορο, θα ξαναβάλουμε στο τραπέζι το θέμα της ιδιωτικοποιήσεως της ΤΑΡ, όμως θα πρέπει να παραδεχθούμε πως αυτό παρουσιάζει αντικειμενικές δυσκολίες», εκτίμησε στον λόγο του ο Πάσους Κοέλιου, εξηγώντας πως η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει σε έναν μη ευρωπαϊκό όμιλο να διαθέτει ποσοστό του κεφαλαίου άνω του 49%.

Επιπλέον, «όσοι από το ευρωπαϊκό περιβάλλον θέλγονται από την ιδέα της απόκτησης της ΤΑΡ γνωρίζουν πως οι προτάσεις τους δεν μας ενδιαφέρουν, γιατί δεν υποστηρίζουν την θέση της Λισσαβόνας ως κομβικού σημείου των μετακινήσεων, ούτε και τα εθνικά συμφέροντα», πρόσθεσε ο Πάσους Κοέλιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, οι Γερμανοί της Lufthansa και ο όμιλος IAG, που προέκυψε από τη συγχώνευση της British Airways με την Iberia, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όμως έχουν προσκρούσει στην άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί πως οι δραστηριότητες της ΤΑΡ δεν θα έχουν κέντρο τη Λισαβόνα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΤΑΡ Φερνάντου Πίντου σε συνέντευξή του υποστηρίζει πως η ιδιωτικοποίηση παραμένει η καλλίτερη λύση για το μέλλον της εταιρείας, ως «μία καλή ευκαιρία να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια και να αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξής της» αλλά υπογραμμίζει πως «δεν είναι απολύτως επείγουσα για την επιβίωσή της» παρ' όλο που το έλλειμμά της φθάνει το 1,5 δισεκ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα