Κεφάλαια για έργα υποδομής και ενέργειας

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, έκθεση που εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν για τροποποίηση του Κανονισμού σχετικά με τα μέσα επιμερισμού του κινδύνου για 4 κράτη-μέλη που πλήττονται από την οικονομική κρίση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα ανάπτυξης και υποδομών που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής. Βάσει της πρότασης το 10% των συνολικών κεφαλαίων του ΕΣΠΑ (δηλ. ποσό της τάξεως των 2 έως 2,5 δισ. ευρώ) μπορούν ως εγγύηση

(cash collateral) να αξιοποιηθούν, ακόμα και για μη επιλέξιμες δαπάνες.

Μάλιστα  με τη μόχλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή άλλων επί του ποσού αυτού, τα διαθέσιμα κεφάλαια ενδέχεται  να αυξηθούν ακόμα και στα 5 με 6 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά μπορούν να διατεθούν για την επανεκκίνηση μεγάλων έργων, όπως οι αυτοκινητόδρομοι ή ενεργειακά έργα όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Ήλιος».

Τα πρώτα κεφάλαια μπορούν να αρχίσουν να εκταμιεύονται ακόμα και από τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξυ, στην  Ελλάδα φθάνει στο μεταξύ αύριο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα, Αντόνιο Ταγιάνι, προκειμένου να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές την περαιτέρω αξιοποίηση κοινοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο Αντόνιο Ταγιάνι θα είναι κύριοι ομιλητές σε συνέδριο στην Αθήνα με αντικείμενο την ανάπτυξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα