Κατάσχεση πόρων του Αλεξέι Ναβάλνι

Δικαστήριο της Μόσχας αποφάνθηκε σήμερα ότι οι αρχές μπορούν να προχωρήσουν στην κατάσχεση πόρων ενός από τους πιο σφοδρούς επικριτές του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μια υπόθεση κατάχρησης, που ο ίδιος ο ακτιβιστής υποστηρίζει πως εντάσσεται σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των αντιπάλων του Κρεμλίνου.

Βάσειτων κατηγοριών που άσκησε η ομοσπονδιακή επιτροπή έρευνας τον περασμένομήνα, ο Αλεξέι Ναβάλνι και ο αδελφός του Αλέγκ αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 10 ετών για κατάχρηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Δεν έχει οριστεί

ακόμη δικάσιμος.

Σεμια χωριστή υπόθεση ρωσικό δικαστήριο είχε επιβάλει στον 37χρονο Ναβάλνι ποινή κάθειρξης πέντε ετών με αναστολή τον Σεπτέμβριο για κατάχρηση.

"Σήμερα το δικαστήριο επέτρεψε την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων", δήλωσε μια εκπρόσωπός του. Πρόσθεσε ότι επαφίεται σε ερευνητές της ομοσπονδιακής εισαγγελίας να αποφασίσουν εάν και πώς θα επιβληθεί η απόφαση αυτή.

ΟΝαβάλνι έχει αποκαλέσει τις νέες κατηγορίες οι οποίες ασκήθηκαν σε βάρος του μια απόπειρα "κατατρομοκράτησης" εκείνων οι οποίοι δυσαρεστούντις αρχές. Ο ίδιος έγραψε στο ιστολόγιό του σήμερα: "δεν έχω ιδέα ποια περιουσιακά στοιχεία κατέσχεσαν. Δεν με κάλεσαν στο δικαστήριο όταν αποφάσισαν για το θέμα".

Ο Ναβάλνι, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει μια εκστρατεία μέσω του Διαδικτύου εναντίον της διαφθοράς στις τάξεις της κυβερνητικής ελίτ της Ρωσίας, είχε πρωταγωνιστήσει στις διαδηλώσεις μετά τις καταγγελίες περί νοθείας στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2011, στις οποίες είχε κερδίσει το κυβερνών κόμμα του Πούτιν.

Εισαγγελικοίλειτουργοί έχουν κατηγορήσει τους αδελφούς Ναβάλνι ότι απέσπασαν με απάτη από την γαλλική εταιρεία καλλυντικών Yves Rocher ένα ποσό 26 εκατ.ρουβλιών (608.687 ευρώ) και άλλα 4 εκατ. ρούβλια από μια εταιρεία μεταφορών. Ο ίδιος ο Ναβάλνι έχει αποκαλέσει το κατηγορητήριο αυτό μια "απόλυτη ανοησία".

Ο Ναβάλνι κρίθηκε ένοχος τον Ιούλιο της κατηγορίας ότι ενορχήστρωσε την κλοπή 16 εκατ. ρουβλιών από μια εταιρεία ξυλείας στην περιοχή Κίροφ το 2009, σε μια δίκη που ο ίδιος περιέγραψε ως την εκδίκηση του Πούτιν διότι προκάλεσε το Κρεμλίνο. Απελευθερώθηκε απροσδόκητα, ενώ ανέμενε να εξεταστεί η έφεση που είχε υποβάλει, γεγονός το οποίο του επέτρεψε να λάβει μέρος στις δημοτικές εκλογές στην Μόσχα, όπου ήλθε δεύτερος με σχετικά καλά ποσοστά.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Ναβάλνι, όπως καταγράφονται σε μια δήλωση που είχε υποβάλει προεκλογικά, συμπεριλαμβάνουν το ένα τρίτο ενός διαμερίσματος 78,5 τετραγωνικών μέτρων, ένα αυτοκίνητο μάρκας Χιουντάι του 2004, ένα ακόμη, ρωσικής κατασκευής αυτοκίνητο Λάντα, τραπεζικές καταθέσεις ύψους 2,7 εκατ. ρουβλιών (61.571 ευρώ) και μετοχές σε διάφορες επιχειρήσεις.

Νωρίτερα σήμερα, το Συμβούλιο της Ευρώπης ανέφερε ότι το ρωσικό δικαστικό σύστημαδεν χαρακτηρίζεται από επαρκή ανεξαρτησία και κάλεσε την κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος, το οποίο εδώ και χρόνια επικρίνεται διότι υπόκειται σε πολιτικές παρεμβάσεις και προσκόπτει τις ξένες επενδύσεις.

Ηέκθεση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ Νιλς Μούιζνιεκς ακολούθησε τις διεθνείς επικρίσεις για τις καταδίκες αντιπάλων του Πούτιν, περιλαμβανομένων του Ναβάλνι και μελών του μουσικού συγκροτήματος διαμαρτυρίας Pussy Riot.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα