Καταγγελίες Μέντες για τα βασανιστήρια

Την απογοήτευσή του εξέφρασε την Δευτέρα ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Χουάν Μέντες, επειδή δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον Αμερικανό στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κρατείται στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι παρέδωσε στον ιστότοπο WikiLeaks χιλιάδες απόρρητα αμερικανικά έγγραφα. Σε ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα
Δικαιώματα ο Μέντες εξηγεί ότι παρά τις "επανειλημμένες εκκλήσεις" του να επισκεφθεί τον Αμερικανό στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, η αμερικανική κυβέρνηση "δεν του παραχώρησε πρόσβαση χωρίς επίβλεψη στον κρατούμενο".

Σύμφωνα με τον Μέντες, στις 8 Απριλίου είχε μια "συζήτηση" με εκπροσώπους των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, οι οποίοι του ανέφεραν ότι θα μπορούσε να συνομιλήσει με τον Μάνινγκ "ιδιαιτέρως" αλλά μόνο παρουσία προσωπικού της φυλακής. 

Όμως ο ειδικός εισηγητής πρέπει να μιλάει "εμπιστευτικά και χωρίς επίβλεψη" με τους κρατούμενους ώστε να διασφαλίζεται "η αξιοπιστία" των συνομιλιών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας.

Ο 23χρονος Μάνινγκ κρατείται από τα μέσα του 2010 και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Υποστηρίζει όμως ότι τον κακομεταχειρίζονται και ότι υποχρεώνεται να μένει γυμνός κάθε μέρα. Στις 13 Μαρτίου ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Κρόουλι, παραιτήθηκε αφού προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει "γελοία, αντιπαραγωγική και ηλίθια" την αντιμετώπιση που επιφυλάσσεται στο νεαρό στρατιώτη.
Keywords
Τυχαία Θέματα