ΔΝΤ: Εκτιμήσεις για χώρες-μέλη της ΕΕ

Κερδίζει τον τελευταίο καιρό έδαφος η ανάπτυξη της οικονομίας της ΕΕ, αυτή όμως παρεμποδίζεται συγχρόνως από τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας που καταγράφονται σε μερικά από τα μέλη της, τις βαθιές διαφωνίες γιά τα οικονομικά ζητήματα, που εκδηλώνουν κάποιες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, εντελώς εσχάτως δε από την αδυναμία του τραπεζικού τομέα σε όλη την ΕΕ, διαπίστωσε στην έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
(ΔΝΤ). Όσον αφορά το ποσοστό ανάπτυξης της οικονομίας της ΕΕ, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι αυτή, για όλο το τρέχον έτος, θα διαμορφωθεί στο 1,7%, πριν να φθάσει στο 1,9% για όλο το 2012. Στο ίδιο χρονικό διάστημα (φέτος και του χρόνου) η μεσοσταθμική ανεργία στην ΕΕ θα διαμορφωθεί περίπου στο 9% του 'ενεργού' πληθυσμού της, προέβλεψε το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ διευκρίνισε ότι "ανά περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δυναμική της ανάπτυξης της οικονομίας θα παρουσιαστεί διαφορετική, ενώ ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της οικονομίας της ΕΕ στο σύνολό της, θα είναι βαθμιαίος". Παράλληλα το ΔΝΤ τόνισε ότι και στο πλαίσιο της 17μελούς ευρωζώνης, όσο και στο σύνολό της ΕΕ, "το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις".

Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη στα όρια της ΕΕ θα υπολειφθεί του ποσοστού ανάπτυξης 2,4%, που το ΔΝΤ προβλέπει γιά άλλες ανεπτυγμένες όσο και "ηγετικές" οικονομίες στον πλανήτη, αλλά και το ποσοστό ανάπτυξης 2,6%, που είναι το προβλεπόμενο από το ΔΝΤ ποσοστό ανάπτυξης γιά τις ίδιες οικονομίες γιά το έτος 2012. 

Απευθύνονται έπαινοι, στην έκθεση του ΔΝΤ, τόσο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ΕΚΤ, όσο και στην Επιτροπή των Βρυξελλών, "επειδή περιόρισαν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, που παρουσιάστηκε πριν από περίπου ένα έτος, απειλώντας προς στιγμήν να θέσει εν αμφιβόλω την ανάκαμψη της ίδιας της διεθνούς οικονομίας, που εξερχόταν από τη δεινότερη ύφεσή της σε ένα βάθος χρόνου εξήντα ετών".

"Όμως θα χρειαστεί η ΕΕ να κάνει περισσότερα τολμηρά βήματα" στην οικονομία, επισημαίνεται στην έκθεση, "ούτως ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της, όπως επίσης και να απομακρυνθεί η διαγραφόμενη απειλή από τον εξασθενημένο τραπεζικό τομέα της ΕΕ. Στην οριστική απομάκρυνση της απειλής αυτής συμπεριλαμβάνεται, πάντως, "η αντιμετώπιση του προβλήματος της πλεονάζουσας ρευστότητας, που διαθέτουν μερικές μόνον τράπεζες" στην ΕΕ, πάντοτε σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ.

"Αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, τότε τα τραπεζικά συστήματα στην ΕΕ θα παραμείνουν ευάλωτα, η αύξηση του πιστωτικού τομέα θα αντιμετωπίσει μεγάλες πιέσεις, ενώ τελικά θα υπονομευθεί η ίδια η ανάπτυξη" της ΕΕ, αποφαίνεται το ΔΝΤ με την έκθεσή του. 

Τονίζεται περαιτέρω η αναγκαιότητα μίας "πανευρωπαϊκής εποπτείας γιά το κανονιστικό πλαίσιο των αγορών (...) που θα πρέπει να πειστούν ότι διατίθενται επαρκή κεφάλαια στα μέλη της ΕΕ, που έχουν δημοσιονομικές δυσχέρειες, ώστε ο δημόσιος τομέας τους να αναμορφωθεί".

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, διαπιστώνεται ότι οι εξάρσεις του "
Keywords
Τυχαία Θέματα