Καταιγίδα λουκέτων και απολύσεων

Μπροστά σε νέα καταιγίδα λουκέτων και απολύσεων που απειλεί να αφανίσει από την αγορά 180.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να εξωθήσει εκτός εργασίας μέχρι και 240.000 εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους βρίσκεται η πραγματική οικονομία, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που σκιαγραφεί τις τάσεις του οικονομικού κλίματος στην αφετηρία της νέας χρονιάς.

Οι γκρίζες προβλέψεις που διατυπώνονται
στην έρευνα αποτυπώνουν την βαθιά απαισιοδοξία με την οποία έχει εμποτιστεί πλέον ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Μετά από μια διετία σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, μείωσης της κατανάλωσης, και αλλεπάλληλων εταιρικών χρεοκοπιών, οι επτά στους δέκα επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες όχι μόνο δεν βλέπουν φως στο τούνελ αλλά εκτιμούν ότι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης της οικονομίας θα αποτελειώσει μεγάλο μέρος των ενεργών ακόμη επιχειρήσεων.

Από την έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Marc τον Ιανουάριο σε δείγμα 1200 επιχειρήσεων με προσωπικό ως 49 άτομα, προκύπτει ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (51,2%) θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας το επόμενο διάστημα σε βαθμό που να κινδυνεύσουν να κλείσουν. Μεγαλύτερο κίνδυνο λουκέτου αντιμετωπίζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι ατομικές και εκείνες με τζίρο μικρότερο των 100.000 ευρώ.

Το «λίπος» των προηγούμενων χρόνων έχει ουσιαστικά καεί, κάτι που καταδεικνύεται και από την επισήμανση ότι επτά στους δέκα μικρομεσαίους επιχειρηματίες «τραβάνε» πλέον λεφτά από τους προσωπικούς λογαριασμούς τους για να συντηρούν εν ζωή τις επιχειρήσεις τους, ελλείψει άλλων πηγών χρηματοδότησης.

Σε απόλυτα μεγέθη όπως επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Δημήτρης Ασημακόπουλος, από τις περίπου 743.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς, οι 180.000 (24,3%) βρίσκονται στο «κόκκινο» σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν στην έρευνα, ενώ άλλες 200.000 επιχειρήσεις (26,9%) είναι αρκετά πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες με το λουκέτο μέσα στη χρονιά. Στις εταιρείες υψηλού κινδύνου (ποσοστά άνω του 50%) είναι οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και εκείνες που έχουν ετήσιο τζίρο κάτω από 100.000 ευρώ.

Με βάση τις επιχειρήσεις που εκτιμούν ότι μπορεί να κλείσουν, η ΓΣΕΒΕΕ υπολογίζει ότι τίθενται σε κίνδυνο φέτος 240.000 θέσεις απασχόλησης εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών.

Ειδικά για την έμμισθη απασχόληση οι απώλειες λόγω λουκέτων και απολύσεων εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν τις 106.000 θέσεις εργασίας μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2012 , οι οποίες θα έρθουν να προστεθούν στις 150.000 θέσεις μισθωτής εργασίας που χάθηκαν συνολικά το 2011.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ η καθαρή μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας υπολογίζεται ότι θα είναι 61.200 επιχειρήσεις, με τις 12.000 από αυτ
Keywords
Τυχαία Θέματα