Κατά της αναδιάρθρωσης ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι

Μια στάση πληρωμών ή μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση της οικονομίας της χώρας και να επηρεάσει το σύνολο της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, προειδοποιεί με συνέντευξή του στην Ιταλική εφημερίδα "La Stampa", ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του
διοικητή της, μετά τη λήξη της θητείας του Ζαν Κλοντ Τρισέ στη θέση αυτή.

    "Μια στάση πληρωμών ή μια αναδιάρθρωση" του ελληνικού χρέους "θα γονάτιζε το τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας των ζημιών σε κρατικά ομόλογα και (...) διότι θα χανόταν η δυνατότητα αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ," είπε στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ο κ.Σμάγκι, ο οποίος είχε ήδη προειδοποιήσει για τις συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου από τα μέσα Απριλίου.

    "Δεδομένου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα, όπως στην περίπτωση της Αργεντινής, για την αναχρηματοδότηση του κράτους (μέσω της έκδοσης νομίσματος), η κυβέρνηση δεν θα είχε πλέον επαρκή κεφάλαια για να πληρώσει τις συντάξεις, τους μισθούς, τις τρέχουσες δαπάνες. Μία πραγματική οικονομική κατάρρευση », είπε.

    «Η Ελλάδα έχασε χρόνο εξετάζοντας τη δυνατότητα αυτή εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς ορισμένοι απερίσκεπτοι από επενδυτικές τράπεζες και δικηγορικά γραφεία που είναι σε αναζήτηση προμηθειών την συμβούλευσαν κακώς, ξεχνώντας να αναφέρουν λεπτομερώς τις αρνητικές επιπτώσεις (ενός τέτοιου ενδεχομένου)», κατήγγειλε ο κεντρικός τραπεζίτης .

    «Αφέθηκε να πιστεύει ότι μια ομαλή αναδιάρθρωση ήταν δυνατή πριν διαπιστώσει ότι αυτό αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μύθο. Η διαδικασία των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί (...) και μετά από ένα χρόνο είμαστε στη θέση να πρέπει να επέμβουμε πάλι στο πρόγραμμα ", δήλωσε ο κ.Σμάγκι τη στιγμή που η Αθήνα διαπραγματεύεται ένα δεύτερο πακέτο ευρωπαϊκής στήριξης.

    Ο κ. Σμάγκι επέμεινε ότι « (μια ενδεχόμενη) μετάδοση (του ελληνικού προβλήματος) θα ήταν καταστροφική για το υπόλοιπο της ευρωζώνης και ιδιαίτερα για τις χώρες που έχουν μόλις ξεκινήσει προγράμματα εξυγίανσης τους".

    Επιπλέον, δηλώνει ότι «δεν καταφέρνει να κατανοήσει την ιδέα της σύνδεσης μιας συμπληρωματικής βοήθειας με μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως αυτή εκφράζεται ενίοτε από ορισμένες γερμανικές πηγές.

    Μια γερμανική θέση που ο ίδιος αποκαλεί "μαζοχιστική, καθώς οι κύριοι πιστωτές" οι οποίοι θα θιγούν από μια τέτοια αναδιάρθρωση "κατοικούν ακριβώς στη Γερμανία".


Keywords
Τυχαία Θέματα