«Κάντο Χενεράλ» στο Ηρώδειο

Το σπουδαίο έργο του νομπελίστα Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα, «Κάντο Χενεράλ» σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζεται αύριο στις 9μμ στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το μεγαλειώδες έργο ερμηνεύουν, η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής, συνοδευόμενοι από την Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μπουζάνη και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων

υπό τον Σταμάτη Μπερή.

Την δεκαπενταμελή ορχήστρα που συνθέτουν διακεκριμένοι σολίστες, διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.
Αποσπάσματα του ποιητικού έργου του Νερούδα, διαβάζει ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας.

Για ένα ιδιαίτερα εμβληματικό έργο, που ακόμα κι αν του αφαιρέσεις τη μεγαλειώδη ποίηση, διατηρεί μια απόλυτη μουσική σημασία, έκανε λόγο ο Λουκάς Καρυτινός, ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Βάνα Λυκομήτρου.
«Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης άκουσε το Κάντο Χενεράλ, γοητεύτηκε τόσο πολύ, που αποφάσισε να συνθέσει ο ίδιος αρκετά από αυτά τα ποιήματα. Με τη βοήθεια του ίδιου του Νερούδα και του Αλιέντε, επέλεξε 13 ποιήματα και τα μελοποίησε σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση ήταν το 70-71 όπου μελοποίησε επτά από αυτά και λίγα χρόνια αργότερα μελοποίησε και τα υπόλοιπα έξι», είπε ο κ. Καρυτινός, τονίζοντας ότι η αυριανή εκτέλεση είναι εκείνη που πρωτοχρησιμοποίησε ο συνθέτης και η οποία περιλαμβάνει φλάουτα, κρουστά, κιθάρες, πολλά κρουστά και δυο χορωδίες. Όπως είπε, από όλες τις εκτελέσεις αυτή είναι η επιτυχέστερη και προσομοιάζει στο κείμενο του Νερούδα.
Χορηγός επικοινωνίας είναι ο Αθήνα 9.84.

Keywords
Τυχαία Θέματα