Κανονικά η αμερικανική βοήθεια στην Αιγυπτο

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ αρνήθηκε σήμερα ότι η αμερικανική βοήθεια προς τη χώρα του τίθεται υπό αμφισβήτηση μετά τις διαδηλώσεις έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο.

Η εφημερίδα The Washington Post έγραψε ότι η αργοπορία των αιγυπτιακών αρχών να ελέγξουν τις πρώτες διαδηλώσεις εναντίον της πρεσβείας στις 11 Σεπτεμβρίου,

σταμάτησε προς το παρόν τις συνομιλίες για τη μείωση κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια του χρέους της Αιγύπτου προς την Ουάσιγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, διαβεβαίωσαν στη συνέχεια ότι εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με την Αίγυπτο μια ελάφρυνση του χρέους.

Ο Αμρ από την πλευρά του αρνήθηκε ότι υπήρξαν "απειλές σε επίσημο επίπεδο για την ακύρωση της αμερικανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο", στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

"Δεν υπάρχουν προβλήματα στις αιγυπτο-αμερικανικές σχέσεις", τόνισε ο Αμρ.

"Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξαν διαδηλώσεις έξω από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι δεν υπήρξαν θάνατοι στην Αίγυπτο και ότι τέθηκαν υπό έλεγχο κάτι που εκτιμήθηκε από τους Αμερικανούς", σημείωσε.

"Φυσικά και υπήρξαν προσπάθειες στο Κογκρέσο για να επηρεαστούν οι βοήθειες αυτές, αλλά η πλειοψηφία κινείται προς τη διατηρησή τους", πρόσθεσε, λέγοντας ότι η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον του είπε ότι θα κάνει ό,τι της είναι δυνατό σχετικά με αυτό το θέμα.

Η Αίγυπτος παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής εξωτερικής βοήθειας-- μετά το Ισραήλ--με 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο, κυρίως για το στρατό.

Ο Αμρ είπε ακόμη ότι η επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι στη Νέα Υόρκη την Κυριακή είναι "μια επίσκεψη στα Ηνωμένα Έθνη για να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και όχι μια επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες", προσθέτοντας ότι μια επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον θα προετοιμαστεί αργότερα.

Η Αίγυπτος, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, στα τέλη Αυγούστου, ζήτησε δάνειο 4,8 δισεκ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για την ελάφρυνση του χρέους της κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια είναι το αποτέλεσμα μιας υπόσχεσης που ο Προέδρος Ομπάμα έδωσε τον Μάιο του 2011.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα