Καλούν τις ΗΠΑ να στραφούν στην περιφέρεια

Στην ιστορική πόλη Καρθαγένα, στις ακτές της Κολομβίας στην Καραϊβική έφθασε τη Μεγάλη Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όπου θα λάβει μέρος το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα στη Σύνοδο της Αμερικής, στην οποία παρίστανται άλλοι 32 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.

Ο Ομπάμα θα κάνει δύο διανυκτερεύσεις στην Καρθαγένα, επικεφαλής μιας μεγάλης αντιπροσωπείας. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες που Αμερικανός πρόεδρος διανυκτερεύει
στην Κολομβία, όπου η κατάσταση ασφαλείας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο αμερικανός πρόεδρος —ο οποίος εκτός των άλλων προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τους Λατίνους ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ— θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα απαιτητικό ακροατήριο. Οι περισσότεροι λατινοαμερικάνοι ομόλογοί του έχουν εκφράσει την ευχή αυτή να είναι η τελευταία σύνοδος στην οποία δεν συμμετέχει ή Κούβα, είτε αλλάξει είτε όχι το κομμουνιστικό μονοκομματικό καθεστώς στη χώρα. Η Ουάσινγκτον όμως επιμένει ότι η συμμετοχή της στις συνόδους εξαρτάται από το εάν σημειωθεί αλλαγή καθεστώτος.

Οι ελπίδες περί της έναρξης μιας νέας εποχής στις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις οι οποίες είχαν δημιουργηθεί το 2009, όταν ο τότε νέος πρόεδρος Ομπάμα είχε τύχει ενθουσιώδους υποδοχής, εκμηδενίστηκαν.

Η Κούβα δεν έχει λάβει μέρος σε καμιά από τις πέντε προηγούμενες Συνόδους της Αμερικής, που άρχισαν το 1994. Αν και η κυβέρνηση της οικοδέσποινας Κολομβίας και άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες ήθελαν να προσκληθεί η Κούβα, οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν κατηγορηματικά σε αυτό. Η Αβάνα δεν έλαβε πρόσκληση και ο Ισημερινός αποφάσισε να μποϊκοτάρει τη σύνοδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία της Κούβας.

Σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σε λατινοαμερικάνικες εφημερίδας, ο Ομπάμα δήλωσε ότι αναμένει τη στιγμή που "μια δημοκρατική Κούβα θα διεκδικήσει την θέση που της ανήκει στη σύνοδο της Αμερικής και την ημέρα που ο λαός της Κούβας θα απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ελευθερίες" με αυτές στις άλλες χώρες της περιφέρειας.

Αλλά ακόμη και ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα —ο οποίος ανήκει στη συντηρητική παράταξη— είπε χθες ότι θέλει να επανέλθει η Κούβα στις διπλωματικές διαδικασίες και τις συνόδους των κρατών της αμερικανικής ηπείρου παρότι διαφωνεί πολιτικά με την κυβέρνηση στην Αβάνα.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος έμμεσα στον αμερικανό πρόεδρο πριν την άφιξή του στη χώρα, ότι "εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνειδητοποιήσουν πως τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά τους συμφέροντα δεν έγκεινται στο Αφγανιστά ούτε στο Πακιστάν, αλλά στη Λατινική Αμερική. . . θα υπάρξουν σπουδαία αποτελέσματα".

Ο Ομπάμα αναμένεται επίσης να βρεθεί αντιμέτωπος με λατινοαμερικάνους ηγέτες σε ό,τι αφορά την πολιτική του έναντι της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών. Πολλοί στη Νότια Αμερική θεωρούν ότι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πρέπει να γίνει περισσότερο στις πλούσιες χώρες από
Keywords
Τυχαία Θέματα