Και τα ρεκόρ καλά κρατούν στην Wall

Μια ήπια άνοδος με την "ευγενική χορηγία" των ενθαρρυντικών μάκρο ήταν αρκετή για να χαρίσει στον Dow Jones το πέμπτο του διαδοχικό ρεκόρ, το 12ο για αυτόν τον μήνα και το 44ο από τις αρχές του έτους. Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε και ο S&P 500, ενώ ο Nasdaq απομακρύνθηκε κι αλλο από τις 4.000 μονάδες -επίπεδο που διέσπασε την Τρίτη για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια.

Σε "ράλι" με άνοδο 9% επιδόθηκε η μετοχή της Hewlett Packard,

καθώς ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Η αγορά θα παραμείνει κλειστή αύριο λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών, ενώ οι συναλλαγές θα ολοκληρωθούν νωρίτερα (20:00 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή.

Δείκτες – Στατιστικά

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 24,50 μονάδες (0,15%) κλείνοντας στις 16.097,30 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 27,00 μονάδων (0,67%) και έκλεισε στις 4.044,70 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 4,40 μονάδων (0,25%) κλείνοντας στις 1.807,20 μονάδες.

Καταλυτικό ρόλο για τη σημερινή άνοδο έπαιξαν τα στοιχεία από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησε για έκτη φορά τις τελευταίες επτά εβδομάδες, σε μια νέα ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται.

Καλύτερος των εκτιμήσεων ήταν εξάλλου ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, καθώς "σκαρφάλωσε" στις 75,1 μονάδες στα τέλη Νοεμβρίου, με τους αναλυτές να τον τοποθετούν στις 73,5 μονάδες.

Θετικά συνέβαλαν και τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο, καθώς παρά το γεγονός ότι ο δείκτης που καταρτίζει η Fed του Σικάγο υποχώρησε υπό το βάρος της επιβράδυνσης στην παραγωγή και την απασχόληση, η πτώση ήταν αρκετά χαμηλότερη της αναμενόμενης.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Hewlett Packard ανακοίνωσε κέρδη έναντι ζημιών για το δ΄ τρίμηνο χρήσης, αλλά και καλύτερες των εκτιμήσεων πωλήσεις. Η μετοχή της έκανε "άλμα" 9,05% στα 27,36 δολάρια.

Με κέρδη 7,69% έκλεισε η μετοχή της JC Penny, στα 10,08 δολάρια. Ο γνωστός λιανοπωλητής που αποχωρεί από τον S&P 500 είδε τη μετοχή του να ανεβαίνει αυτή την εβδομάδα και ενημέρωσε πως αναμένει αύξηση των πωλήσεων την περίοδο των εορτών.

Στο +1,94% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η μετοχή της Compuware, με τους Financial Times να μεταδίδουν, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές, πως επενδυτές private equity εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν προσφορά για την εταιρεία λογισμικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα