Και Ρουμάνοι στην Ουκρανία

Η Ρουμανία θα διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου τονίζοντας ότι σε πρώτη φάση ενέκρινε τη συμμετοχή Ρουμάνων εμπειρογνωμόνων στην αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στην περιοχή της έντασης.

Ο κ. Μπασέσκου, ο οποίος έλαβε χθες μέρος στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα την κατάσταση

στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η Ρουμανία με προσωπικό θα συμμετάσχει στην αποστολή του ΟΑΣΕ.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η Ρουμανία θα λάβει μέρος στην Ομάδα Επαφής, τη συγκρότηση της οποίας προωθεί η Γερμανία, ο Ρουμάνος πρόεδρος απάντησε ότι "προς το παρόν, αυτό που είναι εφικτό είναι ο ΟΑΣΕ".

"Έχω ήδη εγκρίνει την αποστολή εμπειρογνωμόνων και θα δούμε στη συνέχεια πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε, αλλά σίγουρα θα έχουμε ένα ρόλο, επειδή αποδείχθηκε ότι γνωρίζουμε καλά την κατάσταση στην Ουκρανία" σημείωσε ο κ. Μπασέσκου.

"Έχουμε επίσης 400.000 Ρουμανόφωνους στη Ουκρανία, έχουμε σύνορα μήκους 650 χλμ, έχουμε μία παγωμένη σύγκρουση σε απόσταση 100 χλμ από τα ανατολικά σύνορά μας, την Υπερδνειστερία και μία άλλη σύγκρουση, ας περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί στο τέλος, στην Κριμαία, 140 ναυτικά μίλια από τις ρουμανικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, απόσταση που καλύπτεται σε λιγότερο από δέκα ώρες με μία φρεγάτα" υπογράμμισε ο Ρουμάνος πρόεδρος.

Ζήτημα και η γλώσσα

Την κατάργηση του νόμου που προβλέπει ότι η ρουμανική γλώσσα χάνει το καθεστώς της περιφερειακής γλώσσας στην Ουκρανία, ζήτησε ο Ρουμάνος πρόεδρος, Τραϊάν Μπασέσκου από τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Αρσένι Γιατσένιουκ.

"Το επιχείρημα είναι το γεγονός ότι η Ουκρανία χρειάζεται τώρα μια κυβέρνηση που θα είναι και ο πατέρας και η μητέρα όλων των Ουκρανών πολιτών, ανεξάρτητα αν είναι Ουκρανοί, ή μειονότητες, Ρώσοι, Ρουμάνοι, Πολωνοί ή Ούγγροι" δήλωσε ο κ. Μπασέσκου.

Η Ρουμανία έχει τη δεύτερη πολυπληθέστερη μειονότητα μετά τη ρωσική. Συνεπώς, ενδιαφερόμαστε πολύ για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα των μειονοτήτων, είπε ο κ. Μπασέσκου μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία.

"Προειδοποίησα τον πρωθυπουργό Γιατσένιουκ για το γεγονός ότι οι μειονότητες δέχθηκαν δώρο από τον Γιανουκόβιτς και ότι θα ήταν λυπηρό οι μειονότητες να σκεφτούν ότι μια φιλο-ευρωπαϊκή δημοκρατική δύναμη τους στέρησε ορισμένα δικαιώματα που είχαν κατά την περίοδο του Γιανουκόβιτς" πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας τονίζοντας ότι ο νόμος πρέπει να καταργηθεί και όχι μόνο να αναβληθεί η κύρωσή του από τον προσωρινό πρόεδρο της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα