«Καμπανάκι» για τα γυναικόπαιδα

Αυξάνεται ο αριθμός προσφύγων -γυναικών και παιδιών- που διέρχονται μέσω FYROM και Σερβίας προς αναζήτηση καταφυγίου στην Ευρώπη. Σχεδόν 10.000 άνθρωποι, περίπου το 40% των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά, καταγράφηκαν ότι πέρασαν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στη Γευγελή από την Ελλάδα μεταξύ 1 και 6 Σεπτεμβρίου. Περισσότεροι από 7.720 άνθρωποι είχαν επίσης καταγραφεί να περνούν στη Σερβία μέσω του Πρέσεβο κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Ωστόσο,

ο πραγματικός αριθμός των γυναικών και των παιδιών που φθάνουν στα κέντρα υποδοχής και στις δύο χώρες είναι πιθανό να είναι διπλός από τα δηλωθέντα στοιχεία, καθώς πολλές οικογένειες φεύγουν χωρίς να έχουν καταγραφεί επισήμως.

Από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, περισσότεροι από 64.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί στο κέντρο υποδοχής στη Γευγελή, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ 89.161 άνθρωποι που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο έχουν καταχωρηθεί να διέρχονται στη Σερβία κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Για τους πρόσφυγες που έχουν εισέλθει στη Σερβία και έχει καταγραφεί η πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο, παρέχονται 72 ώρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Οι περισσότεροι από αυτούς συνεχίζουν το ταξίδι τους με το λεωφορείο βόρεια προς την πρωτεύουσα, Βελιγράδι, στη συνέχεια περαιτέρω στην Ουγγαρία, και τέλος, προς τις δυτικές ή βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Πολλοί προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Η UNICEF και οι συνεργάτες της συνεχίζουν να επεκτείνουν τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες στα κέντρα υποδοχής στις δύο χώρες. Στη Γευγελή, η UNICEF πολύ γρήγορα αντιμετώπισε τις άμεσες ανάγκες των γυναικών και των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της παροχής νερού και κατάλληλων για την ηλικία των παιδιών τροφίμων, καθώς και παιχνιδιών. Επίσης, έχει ήδη εγκαταστήσει φιλικούς για τα παιδιά χώρους, όπου έως και 50 παιδιά κάθε φορά μπορούν να παίξουν και να επωφεληθούν από ψυχοκοινωνική στήριξη και οι γυναίκες μπορούν να ξεκουραστούν και να αναλάβουν τη φροντίδα των μωρών τους. Εγκαθίστανται τρεις πτυσσόμενες δεξαμενές νερού 10.000 λίτρων για ασφαλές πόσιμο νερό και για το πλύσιμο.

Στη σερβική πλευρά των συνόρων στο Πρέσεβο, η UNICEF έχει δημιουργήσει ένα φιλικό για τα παιδιά χώρο, εξοπλισμένο με εκπαιδευτικό υλικό και παιχνίδια. Επίσης, προσφέρει ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη σωματική και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σχετικά που μετακινούνται μέσω της Σερβίας. Οι γονείς σύντομα θα λαμβάνουν βασικές συμβουλές που σχετίζονται με την παιδική υγεία και διατροφή, την υγιεινή και θέματα ασφάλειας. Πρόσθετοι χώροι φιλικοί προς τα παιδιά θα ανοίξουν σύντομα στο Βελιγράδι και την πόλη της Kanjiža, κοντά στα ουγγρικά σύνορα, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που μετακινούνται μέσω της Σερβίας.

Η UNICEF στη Σερβία υποστηρίζει επίσης τις υγειονομικές υπηρεσίες για τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για τη σίτιση βρεφών και μικρών παιδιών και για την παροχή ενημέρωσης στις μαμάδες που θηλάζουν. Η UNICEF είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη στήριξη για τη σίτιση βρεφών και μικρών παιδιών, την αποχέτευση και την υγιεινή, αν χρειαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα