Ιταλία: Εντάσεις από το κύμα μετανάστευσης

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν σε ένα νέο χώρο υποδοχής έξω από τη Ρώμη χρειάστηκαν προστασία από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας όταν συγκεντρώθηκαν εκεί ακροδεξιοί και έξαλλοι πολίτες. Ενώ στη βόρεια Ιταλία, ντόπιοι προχώρησαν σε βανδαλισμό ενός κέντρου φιλοξενίας για να μην μεταφερθούν σε αυτό αιτούντες άσυλο.

Χώρα μεταναστών ιστορικά, η Ιταλία δυσκολεύεται πλέον να απορροφήσει την ασταμάτητη πλημμύρα ανθρώπων, μεταναστών και προσφύγων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που καταφθάνουν στις ακτές της. Ο κεντροαριστερός

πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δέχεται πιέσεις να κάμψει το κύμα της μετανάστευσης, ενώ η κυβέρνησή του δίνει μάχη για να κατευνάσει τις εντάσεις.

Οι αφίξεις μεταναστών έχουν ήδη ξεπεράσει τις 85.000 μέχρι στιγμής φέτος, έπειτα από τις 170.000 που είχαν καταγραφεί στο σύνολο του 2014. Αν και πολλοί από τους νεοαφιχθέντες επιδιώκουν να φθάσουν σε πλουσιότερες χώρες της βόρειας Ευρώπης, στα κέντρα υποδοχής της Ιταλίας βρίσκονται περίπου 85.000, από 60.000 πέρυσι.

Για να αμβλυνθεί η πίεση που αντιμετωπίζει η νότια Ιταλία, όπου μεταφέρονται οι μετανάστες όταν διασώζονται από τη Μεσόγειο, η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταφέρει πολλούς από αυτούς σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ιταλίας.

Η πολιτική αυτή φέρνει φτωχούς μετανάστες στα όρια απομονωμένων και εύπορων συνοικιών, όπως η Καζάλε ντι Σαν Νικόλα, όπου 250 οικογένειες ζουν σε βίλες κατά μήκος ενός ιδιωτικού δρόμου στην εξοχή, όχι μακριά από τη Ρώμη.

Οι κάτοικοι της συνοικίας αυτής, περιστοιχισμένοι από μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης CasaPound, φρουρούσαν τον δρόμο για να αποτρέψουν την έλευση μεταναστών σε ένα κέντρο φιλοξενίας επί τρεις μήνες πριν ξεσπάσουν επεισόδια την περασμένη εβδομάδα. Είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ένας από τους τραυματίες, ο 77χρονος Λουτσιάνο Λούπι, δήλωσε ότι "έχουμε να δούμε μια ανεξέλεγκτη έξοδο σαν αυτή από την ανακάλυψη της Αμερικής", και πρόσθεσε: "η Ιταλία αφήνει την πόρτα ορθάνοιχτη".

Δεν περνάει ούτε μια μέρα χωρίς ειδήσεις στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης για διασώσεις, ναυάγια, πνιγμούς η εγκλήματα που αποδίδονται σε μετανάστες. Η αλληλεγγύη της ΕΕ έχει αποδειχθεί περιορισμένη-αυτή την εβδομάδα, οι προσπάθειες να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη μετακίνηση 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη της απέτυχαν.

Αυτό έχει φέρει την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ρέντσι σε δύσκολη θέση, καθώς το περίπλοκο διεθνές πρόβλημα της μετανάστευσης έχει μετατραπεί σε ζήτημα της εσωτερικής πολιτικής αρένας.

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι χρησιμοποιεί τα μεταναστευτική κρίση για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ρέντσι, κατηγορώντας τον διότι δεν φροντίζει να επαναπροωθούνται οι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι δεν προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο, όπως οι αιτούντες άσυλο.

Η σκληρή ρητορική του έχει μετατρέψει τη Λέγκα, που παραδοσιακά εξασφαλίζει τις περισσότερες ψήφους της στο βορρά, σε τρίτο κόμμα στην Ιταλία, πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).

Η Λέγκα θα αποσπούσε πάνω από το 15% των ψήφων εάν γίνονταν σήμερα εθνικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, από 6% που είχε λάβει στις περυσινές ευρωεκλογές.

Από την άλλη, η υποστήριξη στο PD του Ρέντσι έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα από το 40% στο 32-33% σήμερα, όπως καταδεικνύουν δημοσκοπήσεις, και εν μέρει η πτώση αυτή αποδίδεται από αναλυτές στο ζήτημα της μετανάστευσης.

"Το αληθινό πρόβλημα είναι ότι το 60% των Ιταλών θεωρεί ότι περισσότερη μετανάστευση ισούται με λιγότερη ασφάλεια", σχολίασε η Αλεσάντρα Γκιζλέρι, επικεφαλής δημοσκοπήσεων της εταιρείας Euromedia Research στο Μιλάνο.

"Η Λέγκα εκμεταλλεύεται αυτό το ζήτημα διότι γνωρίζει ότι ο κόσμος φοβάται".

Σε μια απτή ένδειξη της έντασης, κάτοικοι της πόλης Κουίντο ντι Τρεβίζο έκαναν έφοδο την περασμένη εβδομάδα σε διαμερίσματα όπου φιλοξενούνταν πρόσφυγες και μετανάστες, πέταξαν έπιπλα και στρώματα στον δρόμο και τους έβαλαν φωτιά.

Ο Λούκα Τζάια, στέλεχος του ξενοφοβικού, ακροδεξιού κόμματος Λέγκα του Βορρά και κυβερνήτης της διοικητικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το Κουίντο ντι Τρεβίζο, μαζί με άλλους δύο περιφερειάρχες της βόρειας Ιταλίας, καλεί τους δημάρχους να προβάλλουν αντίσταση στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανοίξουν νέα κέντρα υποδοχής στις πόλεις τους.

Εν μέσω των προειδοποιήσεων του περί "αφρικανοποίησης" της Ιταλίας, ο Τζάια διαπραγματεύτηκε και απέσπασε από μια εκπρόσωπο της κυβέρνησης την υπόσχεση ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν θα στεγαστούν στα διαμερίσματα, αλλά σε στρατώνες.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε έκτοτε ότι θα αντικαταστήσει την εκπρόσωπο αυτή της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι οι χειρισμοί της για το ζήτημα προκάλεσαν δυσαρέσκεια στην ηγεσία του.

Παρά τις διαδηλώσεις και της διαμαρτυρίες η κυβέρνηση επιμένει στα σχέδιά της να ανοίξει κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε όλη την ιταλική επικράτεια, με τον Ρέντσι να επικαλείται τις αξίες των κεντροαριστερών και καθολικών υποστηρικτών του, οι οποίοι γενικά τάσσονται υπέρ των επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα για ηθικούς λόγους.

Ο "αληθινός μας αντίπαλος είναι ο φόβος" μάλλον, παρά οι ακροδεξιοί, δήλωσε ο Ρέντσι σε μια εκδήλωση του PD το περασμένο Σάββατο.

Ο Ρέντσι έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού έγινε γνωστό ότι ένα κορίτσι 10 ετών από τη Συρία, που έπασχε από διαβήτη, πέθανε στη θάλασσα διότι οι διακινητές είχαν ξεφορτωθεί την ινσουλίνη της, όπως καταγγέλθηκε.

"Αν ένα κοριτσάκι που έχει την ίδια ηλικία με την κόρη μου πεθάνει κατά τη διάρκεια ενός θαλάσσιου ταξιδιού ο καθένας από μας μπορεί να σκέφτεται ό,τι θέλει, αλλά ας μην αφήσουμε τα παιδιά μας να πιστέψουν πως οι γονείς τους, για μια μονάδα στις δημοσκοπήσεις, πετούν την ανθρωπιά τους", πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα