Ιταλία: Απαισιόδοξοι οι πολίτες

Οι Ιταλοί είναι απογοητευμένοι και απαισιόδοξοι, όπως προκύπτει από νέα έκθεση του ινστιτούτου κοινωνικών και οικονομικών ερευνών Eurispes, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην Ρώμη.

Η έρευνα αυτή ανατρέπει την μέχρι τώρα εικόνα της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι: το 76,4% των Ιταλών δηλώνει ότι «έχει λίγη ή καμία εμπιστοσύνη στην δράση της κυβέρνησης». Σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Μόντι κερδίζει επτά ποσοστιαίες
μονάδες, αλλά η αποδοχή παραμένει χαμηλή.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα που ενέκρινε η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, το 38,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έπληξαν υπερβολικά την μεσαία τάξη, το 45.9% ότι πιέστηκαν μόνον οι ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες και μόλις το 7,2% κρίνει ότι είναι δίκαια.

Σύμφωνα με το 62% του στατιστικού δείγματος, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει σαφώς επιδεινωθεί και το 56,6% προβλέπει ότι «τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο».

Σε ό,τι αφορά την προσωπική οικονομική κατάσταση των πολιτών το 73,6% δηλώνει ότι «σαφώς μειώθηκε η αγοραστική του δύναμη», ενώ για τους ηλικιωμένους, το ποσοστό ανεβαίνει στο 81,7%.

Το 70% των ιταλικών οικογενειών έχει πάψει να αποταμιεύει, ενώ το 63,2% όσων συμμετείχαν στην έρευνα του Eurispes εκφράζει απαισιοδοξία, ενώ το 40,6% του δείγματος δηλώνει διατεθειμένο να μεταναστεύσει προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.
   
Keywords
Τυχαία Θέματα