Ιταλία: Άνοδος της κεντροαριστεράς

Η ιταλική κεντροαριστερά βρίσκεται ψηλά σήμερα στις δημοσκοπήσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) να απολαμβάνει ρεκόρ στήριξης, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραμένει σε χαμηλά ποσοστά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αν διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές, το PD θα αναδεικνυόταν σε πρώτο κόμμα εξασφαλίζοντας το 36,1%

της ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ispos που διεξήχθη για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού RAI.

Αυτό το ποσοστό είναι σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την περασμένη εβδομάδα.

Η άνοδος της δημοτικότητάς του σημειώνεται ύστερα από την εξασφάλιση από τον επικεφαλής του κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι την περασμένη Κυριακή του χρίσματος του υποψηφίου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς για τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη.

Όπως επισημαίνει σήμερα η πολιτική ιστοσελίδα Termometro Politico, στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας τον Σεπτέμβριο η στήριξη προς το κόμμα ήταν περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη.

Σύμφωνα με την Ipsos, ο κυριότερος σύμμαχος του PD, το ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς, της Οικολογίας και της Ελευθερίας, συγκεντρώνει το 6% της ψήφου, γεγονός που σημαίνει ότι ο Μπερσάνι μπορεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας ως επικεφαλής ενός συνασπισμού του Δημοκρατικού Κόμματος με το Κόμμα της Αριστεράς.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Απρίλιο.

Υπήρχε φημολογία ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάρτιο μαζί με τις περιφερειακές και τις τοπικές εκλογές, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπερλουσκόνι θέλει να διεξαχθούν τον Φεβρουάριο και ότι προετοιμάζεται να ρίξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Το κόμμα του Μπερλουσκόνι, Λαός της Ελευθερίας, εξακολουθεί να χάνει έδαφος σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos και εξασφαλίζει το 13,9% από σχεδόν 22% που εξασφάλιζε στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο πρώην σύμμαχός του, η Λέγκα του Βορρά, βρίσκεται στο 4,9%, ενώ η ακροδεξιά La Destra (Η Δεξιά) στο 2%.

Η Ipsos αναφέρει ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του ηθοποιού Πέπε Γκρίλο, παραμένει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας με 18,5%, ενώ το κεντρώο UDC (Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου), που επιθυμεί την παραμονή του Μόντι στην πρωθυπουργία μετά τις εκλογές βρίσκεται στο 5,2%.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα