Ιστορική συμφωνία για Ιράν

Σε μια ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, κατέληξαν το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις της ομάδας 5+1 στις μαραθώνιες συνομιλίες της Λωζάνης ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, αλλά και ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί επιτεύχθηκε πολιτική συναίνεση για το περίγραμμα μιας τελικής συμφωνίας μέχρι την 30ή Ιουνίου.

“Επιτεύχθηκε μια ιστορική κατανόηση με

το Ιράν, η οποία εφόσον οδηγήσει σε μια τελική συνεκτική συμφωνία, θα καταστήσει τον κόσμο μας ασφαλέστερο” δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και συνομίλησαν σχετικά με τη συμφωνία-πλαίσιο που επιτεύχθηκε σήμερα στη Λωζάννη, με τον κ. Ολάντ να τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα έχει ανάγκη μια «αξιόπιστη, επαληθεύσιμη» συμφωνία.

Σε μια ανακοίνωση όπου επισημαίνεται η νέα διορία της 30ής Ιουνίου προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία, ο Ολάντ υπογράμμισε:

«Η Γαλλία θα μεριμνήσει, όπως πάντα σε συντονισμό με τους εταίρους της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθεί μία αξιόπιστη, επαληθεύσιμη συμφωνία βάση της οποίας η διεθνής κοινότητα θα μπορεί να είσαι σίγουρη ότι το Ιράν δεν θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε και αυτός ότι οι κυρώσεις ενδέχεται να «επιβληθούν εκ νέου εάν η συμφωνία δεν εφαρμοστεί», σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έκρινε απόψε ότι η συμφωνία-πλαίσιο που επετεύχθη με το Ιράν αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Βρισκόμαστε όσο ποτέ άλλοτε κοντά σε μια συμφωνία που θα καθιστά αδύνατο για το Ιράν να κατέχει πυρηνικά όπλα» τόνισε η Μέρκελ σε μία ανακοίνωση μετά την είδηση ότι μια προκαταρκτική συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία) με το Ιράν στη Λωζάννη της Ελβετίας.

Οι δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου που διαθέτει σήμερα το Ιράν θα περιοριστούν, ενώ το κείμενο της τελικής συμφωνίας η οποία θα πρέπει να έχει συνταχθεί μέχρι την 30ή Ιουνίου, θα τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δυτική διπλωματική πηγή σημείωσε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει το Ιράν θα καταστραφεί ή θα εξαχθεί από τη χώρα.

Επιπροσθέτως, το Ιράν δέχτηκε να γίνονται επιθεωρήσεις για δέκα χρόνια ενώ θα διατηρήσει σε λειτουργία τις 6.000 από τις 19.000 μηχανές φυγοκέντρησης που διαθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα