Ισραήλ-Λίβανος: Κλιμακώνεται η ένταση στη μεθόριο

Οβίδες όλμου έπληξαν σήμερα θέση του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ενώ λίγο νωρίτερα η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με αντιαρματικό πύραυλο εναντίον ισραηλινού στρατιωτικού οχήματος στη μεθόριο με τον Λίβανο.

Από την επίθεση με όλμους δεν υπάρχουν θύματα, ενώ τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν από την επίθεση με τον αντιαρματικό πύραυλο την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η σιιτική ένοπλη οργάνωση.

Λιβανική πολιτική πηγή δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ σκότωσε και τραυμάτισε ισραηλινούς στρατιώτες σε μία "μεγάλη επιχείρηση"
που εξαπέλυσε σήμερα εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής σε περιοχή της μεθορίου.

Η ίδια πηγή, που γνωρίζει λεπτομέρειες της επιχείρησης, είπε ότι η εν λόγω επίθεση στην κατεχόμενη από το Ισραήλ μεθοριακή Κοιλάδα Σεμπάα ήταν η απάντηση σε επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Συρία.

Χθες Τρίτη, τουλάχιστον δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία έπληξαν τα υπό ισραηλινή κατοχή Υψίπεδα του Γκολάν και το Ισραήλ ανταπέδωσε τα πυρά.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε σήμερα έρευνα για υπόγειες σήραγγες που ενδεχομένως έχουν κατασκευάσει μέλη της Χεζμπολάχ λόγω της ανησυχίας των κατοίκων ενός μικρού χωριού στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή.

Το Ισραήλ αποδείχτηκε ευάλωτο στις διασυνοριακές σήραγγες στη διάρκεια του πολέμου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με την ισλαμιστική Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ένοπλοι παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν ένα δίκτυο μυστικών περασμάτων για να εξαπολύσουν τις επιθέσεις τους.

"Πραγματοποιούμε ελέγχους επί του πεδίου έπειτα από ανησυχίες των κατοίκων. Δεν διαθέτουμε πληροφορίες ότι η Χεζμπολάχ έχει κατασκευάσει υπόγεια σήραγγα, αλλά όλα είναι πιθανά. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούμε έρευνα αυτής της κλίμακας", είπε η πηγή.

Οι κάτοικοι της περιοχής, που επλήγη από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ κατά τον ένα μήνα του πολέμου το 2006, έχουν κατά καιρούς αναφέρει υπόγειους θορύβους κι έχουν εκφράσει φόβους ότι οι μαχητές της οργάνωσης σκάβουν σήραγγες.

Σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον αυτοκινητοπομπής της Χεζμπολάχ στις 18 Ιανουαρίου, κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν, ένας στρατηγός των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, ο Μοχαμέντ Αλλαχνταντί, σκοτώθηκε μαζί με έναν διοικητή της Χεζμπολάχ και τον γιο του πρώην στρατιωτικού ηγέτη της οργάνωσης Ιμάντ Μουγνίγια που είχε σκοτωθεί σε επίθεση στη Δαμασκό το 2008.

Τόσο η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και το 2006 διεξήγαγε πόλεμο 34 ημερών εναντίον του Ισραήλ, όσο και οι Φρουροί της Επανάστασης δήλωσαν ότι θα εκδικηθούν για τους θανάτους.

Έπειτα από την επιδρομή εκείνη, ο στρατός και ο άμαχος πληθυσμός στο βόρειο Ισραήλ και στα Υψίπεδα του Γκολάν βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού, ενώ το Ισραήλ έχει αναπτύξει το αντιπυραυλικό σύστημα "Iron Dome" (Σιδηρούς Θόλος) κοντά στη συριακή μεθόριο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Χεζμπολάχ έχει επικεντρώσει την δράση της στον εμφύλιο στη Συρία, στο πλευρό του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον των αντικαθεστωτικών και των τζιχαντιστών που επιδιώκουν την ανατροπή του, ώστε να μην θεωρείται πιθανό να εξαπολύσει έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας κατά του Ισραήλ στο άμεσο μέλλον, όπως σημειώνει το Ρόιτερς.

Ωστόσο, προετοιμάζοντας το έδαφος για μία πολεμική σύρραξη με το Ισραήλ στο μέλλον, ανώτερος αξιωματικός μυστικών υπηρεσιών δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Ρόιτερς ότι η Χεζμπολάχ επεκτείνει την δράση της περιλαμβάνοντας επιθέσεις σε ισραηλινό έδαφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα